Jasmina Aličić: Zahvalna sam na svakom sretnom danu, ispunjenim smijehom, zdravljem i srećom

SNL magazin

Iako se aktualna tv lica smjenjuju velikom brzinom, Jasmina Aličič konstantno je i prepoznatljivo lice bosanskohercegovačke radio -televizije (BHT1) posljednjih nekoliko godina.

Jedni je znaju po jutarnjim smjena i voditeljskom angažmanu na Jutarnjem programu, drugi po poslijepodnevnim receptima emisije BH Gastro kutka, a mnogi će je poistovjetiti po brojnim specijalnim projektima i prijenosima specijalnog SFF programa. Jedno je sigurno, nikada nije zaostajala za opisom samouvjerene, ali svakako prijatne i opuštene voditeljice. S Jasminom smo pričali o poslu, kuhanju, neostvarenim željama...


Dugi niz godina ste na BHT-u. Što je za vas voditeljski posao?

Prije svega moram reći da zaista volim svoj posao. Malo ljudi zna da sam rođena Mostarka, koja je u Sarajevo došla da studira medicinu. No, nakon druge godine studija na Medicinskom fakultetu shvatila sam da to nije poziv koji će me ispunjavati. Odlučila sam da svoj život nastavim u drugom smjeru. Uvijek sam voljela posao u medijima. Upisala sam FPN, koji sam završila u roku i kasnije stekla titulu magistra komunikologije. Dinamičnost, kreativnost, brzina, mogućnost da svoju ideju pretočim u priču, sve to mi je omogućio novinarski posao. Vrlo često znam reći da je reportaža vrhunac novinarstva, a upravo sam se reportažama bavila na početku svoje karijere. Studio i voditeljski posao su kasnije došli spontano. Da biste bili dobar voditelj, zaista morate proći sve segmente TV novinarstva. Moja sreća je što sam od imala priliku učiti od velikih profesionalaca i ekipe koja nije bila škrta u pružanju savjeta. Ovo nije posao koji ima fiksno radno vrijeme, gdje nakon osam radnih sati idete kući. To je posao koji vam mora biti u krvi. Vraćamo se na početak pitanja…Nije važno koliko radite, već je važno koliko ljubavi unosite u to što radite. 


Trema u "živom programu"..?

Ključ dobre emisije, intervjua ili razgovora s gostom je samo temeljita i dobra priprema. Tada nema treme. Ona pozitivna prisutna je samo u prvih pet sekundi. U živom programu nema ponavljanja, jednom izgovoreno prezentirano je u istoj sekundi gledateljstvu. Tako da si u većini emisija ne mogu priuštiti greške. No, tko radi taj i griješi, a tko radi ovaj posao zna da se greške jedino mogu izbjeći temeljitom pripremom i posvećenošću poslu.



Jutarnji program...?

Najčešće me ljudi pitaju kada ustajem. Odgovor je 4:15 :) Navikla sam se na tempo ranog ustajanja, kada radim u studiju. Totalno sam jutarnji sam tip, volim onaj zrak u ranim jutarnjim satima, tako da mi rano ustajanje ne pada teško. Jutarnji program je informativnog i zabavnog karaktera, nastojimo ranoraniocima ponuditi one osnovne informacije ali se trudimo biti i zabavni. Volim ovakve formate emisija, koje temama ulaze u sve segmente života. To je prednost ovog posla, uvijek ste informirani i u toku sa svim dešavanjima, htjeli to ili ne.


Nedostaje li ti Mostar?

Mostar je moj rodni grad. Najviše mi nedostaje moja porodica, brat blizanac. Oni su prvi na listi nedostajanja, nakon toga tu je mostarski humor, klima, Neretva...Mostar je najljepši grad na svijetu ali mislim da sam Sarajevo jednako zavoljela. 


Što je s kuhanjem..?

Mnogi misle da sam kroz emisiju BH Gastro kutka tek naučila kuhati a oni koji me bolje poznaju znaju koliko porcija mojih palačinaka mogu pojesti. Šalu na stranu, volim kuhati, a bosansko-hercegovačku kuhinju sam specijalizirala..


Ispušni ventil?

U zdravom tijelu, zdrav duh. Sportom se bavim cijeli život. Od šeste godine sam trenirala rukomet, kasnije igrala i profesionalno. Sport je način života. Tjera vas da se hranite zdravo, budete u kondiciji, izgledate dobro i u finalu budete rasterećeni od svakodnevnog stresa. Fitnes, teretana i treninzi su moj ispusni ventil. 


Neostvarene želje..?

Čovjek je živ dok sanja, ja sanjam svaki dan. Zahvalna sam na svakom sretnom danu, ispunjenim smijehom, zdravljem i srećom.