Putopis: Preporuke londonskih restorana

SNL



I dok mi je urednik «bio za vratom» da pošaljem dogovoreni tekst, od drugih obaveza nisam stigao. Ali sam ovaj rado napisao čim sam stigao u svoj omiljeni grad. To oni koji znaju, znat će da ću napisati London. Nismo se dugo «pisali» pa je red da se posebno potrudim. Kako sam morao svoj boravak prilagoditi ( uz zaista mnogo obaveza ) na četiri dana, iskoristio sam trenutke da fotografiram mjesta gdje će nas ( gdje su nas ) vodili na ručak.


Prvo da spomenemo da smo u Zagreb putovali autom, zatim letjeli Wizzairom iz Zagreba za Luton, koji je jedan od londonskih aerodroma koji nije velik, za snaći se u njemu. Avionske karte smo kupili preko Wizzairove web stranice tri mjeseca unaprijed i cijena je bila vrlo popularna, jer se radi o lowcost letu. Zatim sljedi još putovanja. Od aerodroma do Londona smo išli sa Easy busom. Povratna karta nas je koštala samo četiri funte. E, smještaj u hotelu u Londonu je poprilično skup i vrlo često su sobe bez kupaonica, odnosno kupaonice su raspoređene po spratovima. Mi smo imali smještaj u prvoj zoni da nam centar i znamenitosti budu što bliže i da nam je prijevoz jeftiniji. Prijevoz po Londonu (metro, bus) također nije jeftin i vrlo često (uglavnom vikendom) neka od linija metroa je zatvorena zbog popravaka, tako da vas odsjedanje u nekoj daljoj zoni može stajati puta od kojih 2 do 3 sata. Naravno, i gužve su ogromne. Čim smo se smjestili, išli smo u grad. U metrou smo kupili karticu za prijevoz – Oyster 7 Day koji je koštao 25 funta + 3 funte kartica koju možete vratiti kada odlazite iz Londona ili je možete sačuvati kao uspomenu. Da vas ne gnjavim previše troškovima ( koje se isplate na kraju ), idemo na temu u kojoj pišem, a to su mjesta gdje smo po preporuci ručali. Ono što je interesantno da su svi restorani sačuvali većinom stare izglede, te ističući novim dekorom, preporodili ih i dali taj poseban šarm svakoj prostoriji.



Ivy’s Mess Hall


top-5-london-brunch-spots-dalston-7 


Navodno postoji već dvije decenije i van je gradske zone, ali se isplatilo doći. Ovdje smo večerali prvu noć i kako nam je bilo zaista ugodno produžilo se kasno u noć. Kuhinja je mješana, a ja sam pojeo najbolju pizzu ikada.



OXClub


Ovaj restoran nas je sviju oduševio. Da spomenem da sam zarazio sve kolege sa fotografiranjem pa su tako svi sa mnom fotografirali. Ovdje smo ručali i bilo je perfektno. Saznao sam da postoji od 1930. Od tada čuva tradiciju dobre kuhinje. 


 


I toliko od mene ovoga puta. Sljede i druga putovanja, a ja se unaprijed radujem novom emegazinu. 


Adis D.