Sami napravite zdravi kečap

SNL

Ko ne voli kečap? Svi smo odrastali uz ovu crvenu dosadu roditeljima jer su znali da jednom uflekane majice, nikada neće moći oprati, ali nama se, pošto smo bili djeca, moralo oprtostiti. Nakon djetinjastva sigurno smo svi nastavili i odrastati sa kečapom. Doduše, neki su nastavili i sa drugim navikama, ali sigurno to će biti prilika za druge priča. Sada vam donosimo recept naših stari koji su znali kako napraviti još ukusniji i zdraviji kečap. [quote]Potrebne namirnice: - 1,5 kg paradajza - 1-2 srednja crvena luka - 1/2 komorača - 150 g celera - 1 dcl maslinovog ulja - kašičica svježeg đumbira - 3 češnja češnjaka - 1/2 crvenog čilija svježeg ili suhog po želji - 1 svežanj bosiljka - 10 listova kadulje - 1 žlica sjemenki korijandra - 2 klinčića - mljevena krupna so - 1 žličica mljevenog papra -100 ml vinskog octa - 70 g smeđeg šećera[/quote] Priprema:

  1. Operite sve povrće i nasjeckajte ga na krupnije komade, dodajte u veliku posudu sa debljim dnom, dodajte maslinovo ulje, đumbir, oguljen češnjak u komadu, čili papriku, nasjeckane stabljike bosiljka, sjemenke korijandra (prethodno samljevene u mužaru) i klinčiće. Posolite, popaprite.
  2. Na laganom plamenu sve sastojke kuhajte uz miješanje 15-20 minuta, potom u smjesu dodajte oguljeni paradajz i 350 ml vode. Ostavite na jakoj vatri da prokuha, a potom smanjite vatru i ostavite pola sata da kuha dok tekucina ne ispari do pola.
  3. Dodajte nasjeckane listove bosiljka i kadulje, sve dobro ispasirajte štapnim mikserom ili u multipraktiku. Umak možete dodatno propasirati kroz sito ukoliko želite glatku teksturu. Protisnuti umak vratite u posudu i dodajte ocat i šećer. Lagano kuhajte još pola sata dok se dodatno ne zgusne. Po želji dodajte soli i papra.
  4. Kečap ulijte u sterilizirane (prokuhane flaše), čvrsto ih zatvorite i ohladite, te ih stavite na hladno mjesto ili u frižider.

Ovaj domaći zdravi kečap trebao bi izdržati i do 6 mjeseci na hladnom mjestu.   (FOTO:SNL)