Noma: zasluženo najbolji restoran na svijetu!

SNL

Nismo otputovali u Dansku da bi pronašli način kako da nađemo restoran i dobijemo mjesto u Nomu, već smo slušali našeg Adisa koji je imao priliku da tamo uđe i da nam opiše šta je sve vidio. Prvo recimo to da je Noma, tri godine, na tronu u kategoriji najboljeg restorana na svijetu. Dakle, naš je sagovornik ručao u najbolje ocijenjenom restoranu na svijetu. Ali podsjetimo, jer smo istražili da, nakon što je Rene Redžepi, glavni kuhar ’Noma’ restorana preuzeo tron od španca Ferrana Adrie, ništa više u svijetu ugostiteljstva nije isto. Tako ga je i okarakterizirao londonski ’Restaurant magazine’ koji mu je dao titulu broja 1. [quote] E sada, ispočetka. Ime restorana je kombinacija danskih riječi ’nordisk’ (nordijska) i ’mad’ (hrana). To bi možda i najbolje opisalo način na koji Rene i njegov tim kuhaju. Prema izjavi koji je Rene dao , filozofija Noma restorana je jednostavna - najukusnija hrana pripremljena od lokalnih sastojaka. Nosioci dvije Mišelinove zvijezde na meniju imaju najkvalitetnije nordijske sastojke, meso i ribu koju kombinuju sa povrćem i začinima koje sami uzgajaju.[/quote] Dok smo dalje slušali Adisa, pričao nam je o ambijentu i potvrdio da restoran oslikava nordijski duh: prostorom dominiraju hrast, kamen, koža, voda, staklo i svijetlost. Adis je pitao, pa su mu odgovorili da ovaj restoran mjesečno dobija čak 100.000 zahtijeva za rezervaciju, a pored toga što je u Danskoj – otvoren je isti u Londonu.


Interier Nome



Interier Nome 


Naš ispitanik nam je objasnio da se radi i velikom prostoru koji je smješten pored puta i nemoguće je ne pronaći restoran, a mi smo zaključili putem fotografije koju smo dobili da se radi o zgradi na kojoj je nenametljivim načinom reklamiran naziv restorana. Bilo kako bilo ili se nama činilo, nastavili smo priču sa Adisom. Dok je bio na putu do restorana nije znao o kojem se radi, ali je, kako je spomenuo slutio da se radi o prestižnom mjestu po svemu što je vidio. Zapravo je spomenuti ručak bio organiziran i rezervisan tri mjeseca prije, a Adis je shvatio da profesionalnost osoblja koji je bio iznad svakog nivoa, nije bilo iznenađenje.



Ljubazno osoblje restorana 


Ljubazno osoblje restorana[/caption] Pravi wow efekt je doživio kada je na jelovniku pisalo škamp s mravima i školjkama ili zelene jagode sa sirom. Naravno, sve su bosanski “znatiželjci htjeli probati”, pa su i naručili jela, dok su drugi tražili različita s znatiželjom da vide i da probaju. O ovome će slike reći još 1000 riječi. Njegove impresije su zapanjujuće jer kaže da je sve bilo ukusno za pamtiti. 

Iako je bilo zabranjeno slikanje osoblja, Adis je uspio “zabilježiti sjećanje” fotografijom. Svaki je stol imao svog ličnog konobara i nije se desio trnutak da ste pomislili i pogledali prema njemu u daljini, a da nije već bio tu i pitao koja usluga treba. Sve navedeno i dikitra cijena, kako smo saznali, veća i do 5 puta od stvarne možda. Saznao je od kolega i to da od samog početka rada restorana, kuhari se trude kombinirati naizgled nespojive i nejestive sastojke u nešto što će uistinu zaintrigirati svakog pravog kulinara i gosta. Od nas aplauz! Foto:SNL