Rashladite se sa ledenom kafom

SNL

Napolju je toliko vruće da ne možete uživati čak ni u svom omiljenom vrućem napitku - kafi. Naravno, kao logičan izbor se nameće ledena kafa. Ovaj ukusan napitak možete napraviti i sami, a kako bi on zaista imao pun i bogat ukus, obavezno pratite sljedeća pravila. Ako u vrelu kafu stavite kocke leda, to ne znači da je to hladna kafa. U tom slučaju, ona se odmah razrijedi od leda i dobije pomalo bljutav ukus. Umjesto toga, najbolje je da najprije ohladite kafu. Potrebno je da odstoji u hladnom, noć prije pripreme. Na taj način će dobiti ekstra hladan i jak ukus. 


Mora biti hladna. 



Kako i sama logika kaže, hladna kafa se pravi od hladne vode. Pustite je da odstoji preko noći. Tim postupkom ćete dobiti bolji ukus, s manje gorčine. Uz različite načine pripreme možete dobiti ekstra snažan, ekstra lagan intenzitet ukusa. recept

Recept je za jednu šolju.

[infobox title='SASTOJCI']

- 1/3 šolje kafe u zrnu

- 1 1/2 šolje hladne vode, po mogućnosti filtrirane

- Led

- Mlijeko

- Zaslađivači, kao što su sirupi sa različitim ukusima, karamela ili otopljena čokolada

[/infobox]

[infobox title='OPREMA']

- Mlin za kafu

- Aparat za filter kafu

[/infobox]

ledena_kafa_03

[infobox title='PRIPREMA']

- Sameljite 1/3 šolje zrna kafe, toliko da budu sitni da mogu da se filtriraju.

- Pomiješajte kafu i vodu, a zatim kafu stavite u aparat za filtriranje i prelijte jednom i po šoljom vode.

- Miješajte kafu s vodom dok se ne sjedine.

- Ostavite kafu preko noći u frižideru.

- Odvojite kafu s dna aparata.

- Napunite čašu s puno leda, a na sredini čaše sipajte hladno mlijeko i dodajte kafu. Promiješajte da se sastav sjedini.

[/infobox]

ledena_kafa_01

[infobox title='NAPOMENA']Ukoliko imate veliki aparat za filtriranje, ostatak kafe s dna aparata možete koristiti nekoliko puta. Ostatak kafe stavite u posebnu posudu. Hladna kafa može ostati u frižideru više od sedmicu dana. Ako ipak ne volite previše sladak okus kafe, nemojte koristiti karamelu ili čokoladu. Umijesto toga dobar okus daće joj malo morske soli, cimet pa čak i lavanda.[/infobox]

Foto: Elsie Larson