Živite zdravo - Pizza od cvjetače

SNL

pizza33



U vrelim ljetnjim danima, kada je vaše tijelo svakodnevno izloženo veoma visokim temperaturama, važno je da znate da prilagođenim i ispravnim režimom ishrane u velikoj mjeri možete utjecati na to da ipak ostanete svježiji i otporniji na vrućinu. Prilagodite visokim temperaturama režim ishrane. Na prvom mjestu, potrudite se da vaši obroci nikako ne budu pretjerano obilni i da ne sadrže namirnice koje su teško svarljive, kao što su visokokalorične, masne i prezačinjene namirnice. Umjesto njih, u svoje obroke, uvrstite prirodne i svježe namirnice, kao što su voće i povrće, kroz koje će vašem organizmu biti obezbijeđen izvor vitamina i minerala, koji su zaduženi za zdravu i uravnoteženu funkciju svih organa, kako unutrašnjih, tako i spoljašnjih. Zato nam služe recepti koji su napisani od strane stručnjaka koji znaju šta nam upravo sada treba, a mi smo pronašli pravi na web stranici www.ishrana.ba koji svima može pomoći, a posebno za one koji se žele zdravo hraniti. “Tijesto”:

  • 1 glavica cvjetače, mljeveni cvjetovi;
  • 2 jaja,
  • 1/4 šalice bademovog brašna (možete samljeti bademe);
  • 1 žličica sušenog origana;
  • 1 žličica sušenog bosiljka;
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu;
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar;

Sastojci za preljev:

  • Sos od rajčice;
  • Feferoni;
  • Gljive;
  • Rajčice, narezane;
  • Mozzarella sir; (Nije obavezno)
  • Svježi bosiljak;
  • Bilo koji drugi preljev koji vam se sviđa;

Cvjetaču isitnite (samo cvjetove) i stavite na papir za pečenje i sušite na 200 c oko 15 minuta. Zatim izvadite, sačekajte da se ohladi i iscjedite vodu iz isušene cvjetače. Dodajte ostale sastojke, sve dobro umjesite i oblikujte pizzu na plehu. Tako pecite 15 minuta, a zatim izvadite i dodajte preljev po želji i nastavite sa pečenjem još 15 minuta.



SNL/www.ishrana.ba