Doručak zlata vrijedan

SNL

zdrav-dorucak-01Kao i većina ljudi koji vode računa o svom zdravlju, i mi u SNL redakciji znamo da je doručak najvažniji obrok. Trudimo se da ga uvijek jedemo kod kuće i da kombinujem zdrave namirnice. Većini ljudi prija doručak u vidu pahuljica, ali kod nas kupovne varijante muslija variraju od potpuno bezukusnih sa odabirom čudnih žitarica do preslatkih, i komercijalnih varijanti koji su sve samo ne zdrave. Ako i vi imate problema da nađete dobar musli, onda vam preporučujemo varijantu kaše i granole. Kaše od žitarica i granola su prepune korisnih sastojaka. Vlakana koja nam pomažu da eliminišemo toksine iz tijela, snize loš holesterol. Odličan su izvor vitamina E, selena, cinka, magnezijuma i gvožđa. Obično se kombinuju sa sviježim voćem kojim se unosi još vitamina, suhim voćem kojim se unosi još vlakana i orašastim plodovima i sjemenkama koji su bogati omega-3-masnim kiselinama. Kaša se pravi tako što se neke od integralnih pahuljica (ili više njih) ovsene, ječmene, ražane izmiksaju sa mlijekom ili jogurtom (ili nekom vegan varijantom sojino mlijeko, bademovo mlijeko…) u blenderu i ostave da prenoće. Ujutro se dodaju voćke, sjemenke, orašasti plodovi i med po ukusu. Granola se pravi isto od raznih vrsta pahuljica koje se u rerni istostiraju sa orašastim plodovima, sjemenkama i medom (ali može i bez meda) i također se jedu sa mlijekom ili jogurtom (ili nekom vegan varijantom). Bez obzira na sve to, ako se odlučite da kupite kašu ili granolu, zaboravite na svoj zdrav doručak. Jednostavno kod nas ne postoji niti jedan proizvođač ovakvih stvari (barem mi mislimo ) koji neće dodati još nešto što će smanjiti kvalitet vašeg obroka. Umjesto toga, kada ste slobodni, kupite sve sastojke za kašu ili pripremite granolu, obje varijante zahtijevaju jako malo vremena. Ne postoji bolja opcija od toga - znate tačno šta ste sve stavili u svoj tanjir.

Recept za granolu

zdrav-dorucak-02 Odlična stvar kod granole je što može da se napravi unaprijed i čuva u tegli do mjesec dana. Sastojci se mogu u potpunosti prilagoditi ukusu. Samo vodite računa o odnosu mjera žitarica i masnoće.

  • 170g ovsenih pahuljica
  • 100g ražanih pahuljica
  • 100g ječmenih pahuljica
  • 100g lješnjaka (kratko izmiksanih u blenderu, na krupne komadiće)
  • 100g badema (kratko izmiksanih u blenderu, na krupne komadiće)
  • 50g nepečenih sjemenki bundeve
  • 40g susama
  • 4 kašike meda (za vegan varijantu možete dodati javorov ili agavin sirup)
  • 4 kašike istopljenog ulja od kokosa (ili putera)

Suho voće, dodaje se nakon pečenja:

  • 100g datula
  • 100g kajsija (isjeckanih na krupnije komade)

Igrajte se sa suhim voćem, sjemenkama i orašastim plodovima. Prilagodite ih svom ukusu.

  • Rernu uključiti na 175C.
  • U velikoj činiji izmješati sve sastojke i izručiti ih u tepsiju na kojoj se nalazi papir za pečenje.
  • Peći u rerni oko 20 minuta. Nekoliko puta u toku pečenja promiješati kako bi se ravnomjerno istostirali sastojci.
  • Kada se sve dobro ohladilo, dodati suho voće.

Granolu čuvati u hermetički zatvorenim teglama i iskoristiti u roku od mjesec dana. Najzdravije je da je jedete kod kuće sa napravljenim jogurtom ili kiselim mlijekom jer se zaista strašno lako i brzo pravi ali ako kupujute, kupite sa normalnim procentom masnoće (jer 2,8% mliječne masnoće je mali procent masnoće, nema potrebe da kupujete light verzije koje u sebi sadrže brašno).