Kus-kus salata jedna od najzdravijih i najbržih za našu trpezu

SNL

 Kus-kus je poznat kao "najmanja tjestenina na svijetu". Nastaje mljevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice. Izgledom podsjeća na neku vrstu žitarice, no prema načinu na koji se proizvodi zapravo se svrstava u – tjesteninu i sadrži gluten. Domovina ove zanimljive i pomalo neobične namirnice je Afrika, a recepti o načinu njegove primjene datiraju još iz 10. vijeka. Francuski pisac Jean Jacques Bouchard pisao je o njemu još davne 1630. pa se vjeruje da je kus-kus već tada uvršten u francusku, dok je kasnije uvršten i u druge svjetske kuhinje. U većini sjevernoafričkih zemalja kus-kus je osnovna prehrambena namirnica, a u Maroku, Alžiru i Tunisu priznata je kao nacionalno jelo, koje se neizostavno konzumira petkom navečer. Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja. Bogat je izvor vitamina B kompleksa koji su između ostalog neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta, za proizvodnju krvnih stanica te određenih hormona. I nama je ovo bilo dovoljno za se prihvatimo SNL kuhinje i pokušamo napraviti salatu na naš način. Uzeli smo povrće koje smo mogli trenutno pronaći na policama naših prodavnica i krenuli u stvaranje kuharske čarolije. Kus-kus je vrlo lako pripremiti – potrebno vam je bukvalno pet minuta. Kus-kus se prelije prokuhalom vodom ili bistrom supom i ostavi oko 5 minuta u poklopljenoj posudi da nabubri. To smo i mi uradili. Oprali smo zatim naše povrće, a bilo je tu paprika, crveni kupus, mrkva, crvena papričica, limuntus i mahuna koju smo prokuhali na pari deset minuta. Zatim smo napravili dodatni sos, a vi možete po vašoj želji, gdje smo pomiješali senf, čvrsti sir i pavlaku te dodali soli i bibera. Na fotografijama možete vidjeti kako je to izgledalo i kako smo servirali. Brzo se pojelo, garantujemo! Prijatno!    SNL/SNL/S.H.