SNL KUHINJA: Hljeb s bananom ( od banana )

SNL

 Nastavljamo s našim receptima koji sve više uzimaju maha. Danas smo se odlučili napraviti popularni banana hljeb. Iako je prema mišljenju mnogih kuhara, pa i onih naših domaćih, ovaj recept američkog porijekla, mi se se poigrali dodavši sastojke koji nisu planirani. Krenimo redom. Uzeli smo: 2 šolje integralnog pšeničnog brašna 1 šolje bijelog glatkog brašna 1 kašičice sode bikarbone 1,5 kašičica cimeta 1 kašičica soli 1 šolja mjere žitarica 1 kom vanilin šećera 1 žličica vanilije u prahu 4 kom zrele banane 1/2 šolje vode 1/2 šolje ulja 1/2 šolje meda ili javorovog sirupa 1 šolja sjeckanih oraha Zatim smo krenuli u pripremu Pomiješali smo sve suhe sastojke u jednoj zdjeli. Banane smo izgnječili s viljuškom te dodali ostale mokre sastojke i sve izmiješali. Mi smo za zaslađivanje koristili pola med od kestena i pola javorov sirup. Ako nemate vaniliju u prahu dodajte kašičicu ekstrakta od vanilije. Ulje smo isto zamiješali pola bučino, a pola suncokretovo. U originalnom receptu korišteno je ulje uljane repice. Uz miješanje smo dodali suhe sastojke u mokre i na kraju ubacili nasjeckane orahe. Koristili smo kombinaciju običnih i pekan oraha koje sam prethodno tostirala te lagano nasjeckala .  Miješali smo ručno. Smjesa mora biti dosta gusta tako da morate upotrijebiti dosta snage dok je miješate. ( Ovdje su muškarci pomogli !) Dobro je što je ne trebate predugo miješati. Samo par minuta dok se ne sjedine svi sastojci. Budući da imamo u kuhinji našoj pekač za hljeb, mi smo smjesu istresla u kalup od pekača uključila program za pečenje i pekli 1h i 20 min u njemu. I to sve to dok drveni štapić kojim bi ga proboli nije bio suh. Pecite na 180°C, cca 1 h ovisno koliki vam je kalup. Probosti čačkalicom i kad je suha gotovo je.    SNL/SNL