( SNL Kuhinja ) Bezglutenske lazanje bez mesa

SNL

 [dropcap]Č[/dropcap]esto vas muče glavobolje, bol u trbuhu, prolazite kroz neobjašnjive promjene raspoloženja? Možda vam smeta gluten, tvar koja se nalazi u žitaricama od pšenice. On pripada skupini najvećih «krivaca» alergija na hranu. Iako mnogi alergije na hranu povezuju s instantnom reakcijom nakon uzimanja kritične namirnice, one se mogu manifestirati i u vidu odgođenih alergijskih reakcija, s drugim vrstama simptoma. Tako se s alergijom na gluten možete mučiti godinama, a sumnjati na sasvim druge probleme i bolesti. Preosjetljivost organizma na gluten može se objasniti brojnim razlozima, a jedan od njih je i taj što se pšenica danas značajno razlikuje od one stare pšenice, koju su koristili naši djedovi i bake. Gluten, ljepljiva bjelančevinasta tvar koja tijestima daje elastičnost, nalazi se u proizvodima koje mnogi svakodnevno konzumiraju. Ima ga u pšenici, ječmu i raži, ali i svim onim proizvodima koji od njih nastaju ili ih mogu sačinjavati u tragovima.  S obzirom da u SNL redakciji rade kolege koje nisu tolerantne na gluten, riješili smo da u našoj SNL kuhinji pokušamo napraviti nešto čega se rijetko ko sjeti, a to su lazanje, i to bez mesa. Kako nam je kolegica dala recept ruke su se složile i krenule u akciju. Kako nismo imali bezglutenskog brašna, riješili smo da da polaganje lazanja radimo s zelenom tikvicom, a za nadjev smo uzeli: dvije vrste sira, peršun, špinat, dvoje jaja i začine: so i biber. Premaz je bio pasirani paradajz pomiješan s kečapom. Redajući u tepsiju dobili smo pravi muški zdravi obrok, kojeg ne bi bilo da nije bilo naše omiljene kolegice. Dobar tek!    SNL/SNL