Njeno veličanstvo kafa, mala škola kafe

SNL

>Jutro. Alarm se oglašava u 7:00. Možda i ranije ako nisi te sreće da ujutru nešto duže ostaneš u krevetu i makar za trenutak zaboraviš da te očekuje burna nedjelja. O da. Nova radna nedjelja je pred tobom, a vikend je prošao dok si trepnuo. Bukvalno! Ipak, koliko god bio mrzovoljan i nimalo oran za nove radne pobjede, postoji taj jedan jutarnji moment koji ti definitivno može popraviti dan. Nije Sunce, nije lijepo vreme, ali blizu si. U pitanju je kafa. Kafa ti uvijek izmami osmijeh! A njen miris... O, njen miris te budi i pokreće. To je doslovno jedina stvar zbog koje ne mrziš jutro i činjenicu da moraš da ustaneš iz kreveta. Ali, daleko od toga da je kafa dio samo jutarnjeg rituala za razbuđivanje i pripremu za još jedan radni dan. Kafa te prati kroz ceijeli dan kroz sve obaveze, sastanke i druženja, kroz trenutke kada si odlično raspoložen, kada nisi sav svoj, kada si inspirisan i kreativan, kada ti je potreban podsticaj za neku novu, odličnu ideju. Kafa je tu uvijek kada ti je potrebno, uvijek kada ti je dosadno. Espresso, u suštini, označava način pripreme napitka. Mnogi ovaj pojam koriste i da bi opisali stepen prženosti kafe, ali je činjenica da za pripremu ovog napitka možeš koristiti kafu bilo kog stepena prženosti i bilo koju vrstu ili mješavinu. Prvi espresso nastao je u Italiji početkom XX vijeka kada je nastala i prva mašina najsličnija onoj koju poznajemo danas. Od 1948. godine se espresso pravi s pjenom. Prvi coffee shop je otvoren u Veneciji, 1683. godine. Espresso je najzdraviji napitak od kafe, a prosječna količina kofeina u ovom napitku je od 60 do 90 miligrama. Espresso se uvijek servira i ispija 20 sekundi od pripremanja. Talijani cappuccino ispijaju isključivo ujutru, ali se u ostatku svijeta ova kafa pije u bilo koje doba dana. Cappuccino je dobio ovaj naziv zbog sličnosti sa nošnjom kaluđera (kapucina). Bijele kaluđerske kape podsjećaju na pjenu ove kafe, a smeđa boja odijela na mješavinu pjene od mlijeka i kafe, kako se cappuccino i priprema. Tradicionalni talijanski macchiato se pravi od espressa i pjene od mlijeka, dok se u ostatku svijeta dodaje i malo vrućeg tečnog mlijeka koje preostane dok se pravi pjena. Caffe corretto je kratak espresso sa likerom koji Talijani obično piju poslije ručka ili večere i to poručivanjem un caffe corretto grappa ili corretto cognac.   


SNL/SNL