Ovo je 10 najboljih knjiga svih vremena prema Book Depository-u

getty images, snl

Knjiga, prozor u svijet sa kojom televizija i svi ostali mediji jednostavno ne mogu da se mjere, uporede i takmiče. Praktično je nemoguće naglasiti važnost čitanja za naše psihičko zdravlje.

"Rekli su da se to ne može učiniti, ali smo to, ipak, učinili. Sastavili smo listu najboljih knjiga svih vremena. Kad kažemo najboljih knjiga, mislimo na one knjige koje bismo spasili iz vatre, ponijeli na pusto ostrvo. Ovo je po izboru naših čitalaca lista najboljih knjiga, a oni su jedini mjerodavni", piše u objašnjenju Book Depository.


Book Depository je najveća britanska on line knižara koja prodaje knjige u 160 zemalja sveta. Na njihovom sajtu predstavljena je lista najboljih knjiga na svetu, po izboru njihovih čitalaca.


Predstavljamo Vam 10 najboljih knjiga sa te liste.

 1. Gabriel García MárquezSto godina samoće


Jedan od najboljih romana svih vremena, po mnogima, objavljen je 1967. na španjolskom jeziku i odmah je doživio senzacionalan uspjeh i kod publike i kod kritike – prva naklada je iščezla s polica u samo nekoliko dana. Knjiga kolumbijskog novinara Gabriela Garcíe Márqueza je prevedena na 37 jezika a prodana u više od 20 milijuna primjeraka i prodaje se i dalje. Smatra se jednom od najvećih djela književnosti kao i prijelomnom knjjigom koja je, u latinoameričkoj književnosti, napravila boom a svjetsku pažnju skrenula na ovaj, književno plodan kontinent.

Roman “Sto godina samoće” bio je i jedan od razloga zašto je Márquez dobio Nobelovu nagradu za književnost 1982. ali i niz drugih nagrada te je uvijek u prvih nekoliko najboljih knjiga ikada, a smatra se jednom od knjiga koja je najviše oblikovala svjetsku literaturu te je jedna od pet najvažnijih za hispaničku književnost.


 2. Francis Scott Fitzgerald-Blaga je noć


“Blaga je noć” četvrti je i posljednji dovršeni roman proslavljenog američkog pisca, koji je prvi put objavljen 1934. godine, u četiri broja Scribner’s Magazinea. Roman je počeo pisati 1932. godine, u vrijeme kada je njegova supruga Zelda bila hospitalizirana u Baltimoreu zbog shizofrenije, a sadržaj romana prati sličnu priču – o obećavajućem mladom psihoanalitičaru Dicku Diveru i njegovoj supruzi Nicole, koja je ujedno i jedna od njegovih pacijenata.

 3. Emili Bront - Orkanski visovi


Orkanski visovi je mračna i tjeskobna priča o obitelji, osveti i ljubavi koja ne samo da je nesretna već i tragična, ali unatoč tome jedna je od najčitanijih i cijenjenijih knjiga ovog žanra. Već sa prvim rečenicama u kojima opisuje krajolik i podneblje, određuje ton knjige i daje nam na znanje da nesuđeni ljubavnici, Catherine i Heathcliff, nisu imali šanse za svoj sretan kraj.


 4. Jane Austen“Gordost i predrasude


Ovaj klasik donosi priču o slobodoumnoj djevojci Elizabet Benet koja, kao i njene četiri sestre, mora da se uda za bogatog muža. Suočavajući se sa arogantim, imućnim gospodinom Darsijem, Elizabet se upušta u pronicljiva razmišljanja o životu, porodici i tradiciji, u jednom od najljepših ljubavnih romana svih vremena. Duhovita i inteligentno napisana knjiga, “Gordost i predrasuda“ vodi čitaoca kroz raskošne salone devetnaestovekovne Engleske i čini, prema mišljenju mnogih teoretičara književnosti, neodoljivo i besprekorno štivo.


5. Stephen Hawking -Kratka povijest vremena


Jedan od najuzbudljivijih bestselera 20. vijeka, objavljen 1988. godine. Knjiga je prodata u 9 miliona primeraka. Hawking u ovoj knjizi iznosi svoja lucidna otkrovenja o graničnim područjima fizike, astronomije, kosmologije i hrabrosti. Ovo je, takođe, i knjiga o Bogu... ili možda o odsustvu Boga. Hoking se otiskuje u traganje za odgovorom na Ajnštajnovo znamenito pitanje o tome da li je Bog imao ikakav izbor pri stvaranju Vaseljene. On pokušava, kako to sam nedvosmisleno tvrdi, da dokuči Božji um. 

 6. Charles Dickens -"Naš zajednički prijatelj"


Charles Dickens je najznačajniji engleski romanopisac XIX vijeka. Njegova djela pripadaju ranoj fazi realizma.Dok je bio djete njegova porodica je često mjenjala mjesto boravka u potrazi za poslom. Na kratko se školovao u privatnoj školi. Nakon što mu je otac uhapšen zbog nevraćanja dugova, Charles 10 sati dnevno radi u fabrici laštila za cipele. Kad je odrastao počeo je da radi kao novinar. Napisao je više obimnih romana. O tome koliko je njegov rad bio popularan u njegovo vrijeme govori to da se sva njegova dijela, od prvog objvljivanja, stalno nadoštampavaju. Naš zajednički prijatelj je njegov poslednji roman. To je sociološki roman, protkan satirom. 7. Truman Capote- "Doručak kod Tifanija"

Doručak kod Tifanija mijera je za sreću i uspjeh mlade Holi Golajtli. Ona živi punim plućima, uživa u životu, netipična je, ponekad malo nestabilna i, što je najvažnije, traži bogatog muža. U njenoj zgradi živi i mladi pisac Pol, a njihovi će se životni putevi ukrstiti na vrlo neobičan način. S vremenom, između ovo dvoje ljudi razvija se divno prijateljstvo, privrženost i ljubav...Istinski romantična priča, Doručak kod Tifanija predstavlja etalon realistickog romana dvadesetog vijeka i klasik svijetske književnosti namjenjen svim generacijama čitalaca.


8. Oscar Wilde - "Slika Dorijana Graya"


Ovaj roman je predstavljen kroz tri velike teme - o umjetnosti i umjetnicima, o tome kako funkcioniše društvena elita i gdje se nalazi granica ljudskog morala. Govori o Dorijanu Greju, bogatom, mladom i zanosnom čovjeku i o njegovom prijatelju, umjetniku Bejzil Holvordu, koji jedne večeri slika njegov portret. Opčinjen svojom ljepotom poželio je da nikada ne ostari, što mu se i ostvarilo. Dorijan ne stari, ostaje lijep spolja, ali njegova duša je uništena. Svi njegovi grijesi su se odrazili na portret koji on pokušava da sakrije od očiju javnosti. Poslije 18 godina pokušava da promijeni svoj život, ali ga duhovi prošlosti proganjaju, i vraćaju se da se sa njim obračunaju…


 9. Gistav Flober - "Gospođa Bovari"


Ema Bovari zarobljena je u braku sa seoskim doktorom dok potajno sanja o životu ispunjenom luksuzom i strastima. Ugušena dosadom provincijskog okruženja, mlada ljepotica jedini bijeg pronalazi u sentimentalnim romanima gdje junaci žive isključivo zbog romanse i uzvišenih osejćaja. Kada život ne ispuni očekivanja djevojke odrasle u samostanu, čija se žudnja napajala trivijalnim ljubavnim pričama, a čežnja za uzbuđenjima utopila u svakodnevici bračnog života sa čovjekom skromnih dometa – ona ga više ni ne smatra vrijednim življenja.

 10. Homer- "Ilijada"


Ilijada je nastala negdje u 6. stoljeću prije Krista, kada je dobila sadašnji oblik, ali se tiskati počela tek u 7. ili 8. stoljeću prije Krista. Prije nego je objedinjena u jednu knjigu, Homerove pjesme koje danas čine Ilijadu, jednom su se godišnje izvodile na tzv. Panatinski praznik, kojeg je ustanovio Atenski vladar Pizistrat. Ilijada je podijeljena na 24 pjevanja, a sastoji se od 15.696 heksametara. Ovako su je podijelili Aleksandrijski filozofi, tako da svako pjevanje odgovara jednom slovu iz grčkog alfabeta (kojih također ima 24).