Umro francuski dizajner Hubert de Givenchy

getty images, snl

Hubert James Taffin de Givenchy umro je snu u 92. godini, potvrdio je to njegov partner Philippe Venet, s kojim je slavni dizajner živio u Parizu.

S velikom tugom javljamo da je Hubert Taffin de Givenchy preminuo. Bio je simbol pariške elegancije više od polja stoljeća” - poručili su iz Givenchyja, modne kuće koju je dizajner osnovao 1952. Givenchy se rodio 21. veljače 1927. godine u francuskom gradiću Beuvaisu u plemićkoj obitelji. Otac mu je bio markiz, no titulu je naslijedio Hubertov stariji brat Jean-Claude. Hubert je dobio titulu francuskog grofa. 


Od malih nogu je bio opčinjen modnim časopisima i sanjao da će jednog dana raditi za španjolskog dizajnera Cristobala Balenciagu. Vjerojatno nije ni slutio da će mu se snovi ostvariti. Kada je imao 17. godina seli se u Pariz, gdje je upisao prestižnu Nacionalnu školu za likovne umjetnosti. Zahvaljujući talentu, odmah počinje raditi za neke od najutjecajnijih modnih dizajnera tog doba. 


Prve kreacije napravio je za Jacquesa Fatha, a zatim postaje asistent dizajnerice Else Schiaparelli, najveće suparnice Coco Chanel. Givenchy se osamostalio već 24 godine i otvorio je svoju modnu kuću koja je brzo doživjela veliki uspjeh. Njegov je život i karijeru obilježila glumica Audrey Hepburn, koja mu je postala najveća muza čim je 1954. ušetala u njegov salon. 


Audrey je postala ambasadorica njegove modne kuće. Nezaboravna crna haljina iza filma 'Doručak kod Tiffanyja' do danas je ostala pojam elegancije i sofisticiranosti, odlike koje su Hepburn pretvorile u modnu ikonu. 


Iste godine kada je upoznao Audrey, započelo je njegovo prijateljstvo i suradnja s njegovim modnim idolom Cristobalom Balenciagom. Španjolski je dizajner postao Givenchyjev mentor.