Bosanske Amazonke, editorijal posvećen snažnim ženama

Maja Topčagić

Poznati bosanskohercegovački frizer Eldin Nuhić i njegovi suradnici pripremaju izložbu frizura. A nedavno urađeni editorijal

Ovaj editorijal ističe snagu i jedinstvenost svake žene. Za odjeću koju nose modeli pobrinula se Selma Berisalić - Starfinger, a kao inspiracija poslužilo njeno putovanje na Amazon. 


Snaga, borbenost, zaštitnička uloga žene najčešće su prikriveni vanjskom nježnošću i suzdržanošću, koje se uobičajeno smatraju ženstvenošću. Eldin i Selma su za cilj imali pokazati da je prava ženstvenost sadržana upravo u ratničkoj snazi žene, osobito Bosanke, koja stalno vodi bitke za mnoštvo vrijednosti i pri tome razbija predrasude.


Raskoš unutarnjih osjećanja, unutarnji sukobi i mirenja, ratovi i pobjede u ovom editorijalu su iskazani bojama i njihovim kontrastiranim odnosima.Način na koji su oblikovane kosa I odjeća sugerira na tu skoro plemensku povezanost žena u svim situacijama kad je ugroženo ono čije branjenje one smatraju svojom odgovornošću."Izuzetno sam sretan što je snaga žene - "Bosanske Amazonke" - tema  prvog editorijala u nizu onih na čijoj pripremi radim sa svojim timom. Smatram se odgovornim kao otac, kao sin, kao muž, kao zet, kao prijatelj, kao frizer, da ovaj editorijal posveti svim ženama koje susrećem i poznajem, posebno u našoj zemlji, gdje je snaga žene iskazana na najveličanstveniji način usurovim I nerijetko bolnim iskušenjima kojima su Bosanke bile izložene. Ovaj editorijal je odavanje priznanja za borbu i pobjede tih žena, podrška za njihovu odlučnost i iskaz mog dubokog poštovanja i ljubavi prema njima", rekao je Eldin.Kćerke, majke, žene, sestre, kolegice, prijateljice...sve su one prikazane kroz ovaj editorijal i njima je posvećen.


Fotografije: Maja Topčagić

Frizure: Eldin Nuhić - EN studio, asistenti: Amina Sovšić, Naida Ćiva

Stajling: Selma Berisalić - Starfinger

Šminka: Maja Talović, Ina Čano

Modeli: Ina Čano, Sarah Čerkez, Amina Sovšić, Alisa Salihović, Ina Hamzić, Sara Josipović, Lejla Džanković