Po rođenju Njemac, Hajrudin Šišić je trenutno najpopularniji muški food influencer u BiH. Odrastao je u Zenici, gdje je završio osnovnu i srednju medicinsku školu. Kada smo ga pitali da li je znao šta će biti kada poraste, počela je naša priča...

Od malih nogu kuham i odgovor na pitanje: «Šta ćeš biti kad porasteš?», odgovor je uvijek bio - kuhar. Uz to sam mnoge filmove za analogni fotoaparat "potrošio" na svog njemačkog ovčara Reksa, prvo biciklo, mamine ruže a sjećam se da negdje postoji i fotografija njene pite sirnice. Danas sam student četvrte godine Stomatološkog fakulteta u Sarajevu i volio bih specijalizirati ortodonciju. Naravno, uz stomatologiju, volio bih se baviti i kulinarstvom odnosno fotografijom hrane. Trenutno mogu sve ovo uskladiti, nadam se da ću moći i u budućnosti. Hajrudin je danas urednik Gastro rubrike u SNL Magazinu. 


Kako si postao food bloger?


Često pitanje i ujedno pitanje na koje nikada nemam konkretan odgovor. Već sam spomenuo da sam u djetinjstvu volio kuhati i fotografisati tako da ne mogu reći da sam slučajno postao food blogger, ali svakako da sam spojio svoja interesovanja u jedan hobi. Počelo je sa fotografijama jela na Facebook-u, pa sam prešao na Instagram. Zavolio Instagram, dobijao svakodnevno mnogo poruka sa upitima za recepte i prije nešto više od godinu dana sam odlučio napraviti blog na kojem mogu napisati sve svoje recepte i tako pomoći prijateljima, kolegama i poznanicima u odluci šta napraviti danas za ručak ili večeru. Nisam mislio da će moj hobi postati ozbiljna priča, u smislu da ću raditi s mnogo brendova koji vjeruju u moj talent i potencijal za kulinarstvo i fotografiju. Svakako podrška je uvijek dobrodošla, tako da su naredni ciljevi unaprijediti svoje umijeće u svim poljima, kako bih mogao ponuditi još više osobama koje prate moj rad. Šta te inspiriše u tome?


- Najjednostavnije rečeno- svakodnevnica. Ponekad me inspirišu poruke podrške i divljenja na Instagramu, ponekad priroda i sunčan dan. Svakako se ta inspiracija primjeti na fotografijama, jer skoro svako jelo i fotografija posjeduje svježe voće ili povrće. Inspiraciju je lahko pronaći u sitnicama kada radiš nešto što ti prirodno ide od ruke i ne treba mi mnogo vremena da stvorim ideju šta danas kuham i fotografišem. Većinom je to jedan detalj oko kojeg se vrti cijela kompozicija jela i fotografije. Jutros sam baš razmišljao o tome kako nisam dugo pripremio kuhane kruške uz neki čokoladni kolač. To će zasigurno biti neki od mojih sljedećih recepata i objava na Instagramu. Naravno, mnogo ideja dobijem od prijatelja tako da zasigurno i njih mogu uvrstiti među izvore inspiracije. 


Vjerujemo da voliš kuhati isto...


Ne mogu izdvojiti jednu osobu koju najviše vidim kao uzora. Moram ipak izdvojiti Jamie Olivera i Rudolph Van Veena. Njih pratim godinama i trudim se da moj rad bude kombinacija njihovih ideja sa mojim obilježjem. Svakako moram spomenuti da na Instagramu pratim mnoge food bloggere te da i od njih naučim mnogo o kulinarstvu i fotografiji. 


Šta je to što najviše voliš praviti jesti?


Najviše volim jesti i pripremati modernija jela, vrlo rijetko pripremam naša tradicionalna jela. Teško mi je izdvojiti šta najviše volim jesti, jer volim sve. Veliki sam gurman i volim isprobati mnoga različita jela. Nikad ne pratim slijepo recepte koje pronađem na internetu ili nekoj kuharici. Trudim se da svaki recept napravim individualnim i da ga makar malo napravim zdravijim. Vrlo je bitno da u svakodnevnim obavezama ne zaboravimo da se zdravo hranimo, makar je meni to primarni cilj. Spremam sezonsku hranu, što je trenutno na našim tržnicama i što je iz lokalnog uzgoja. Volim jagode, ali ne u januaru i iz Španije. Tako da ću ipak još malo pričekati naše hercegovačke. 


Koliko je potrebno da objaviš jedan post?


Najmanje 2-3 sata. Ovo sam primjetio tek kada su ponovo počela predavanja na fakultetu. Prvu sedmicu nisam stizao otići na predavanja jer nisam završio sa kuhanjem, fotografisanjem i pisanjem objava. Teško je ipak odrediti koliko vremena potrošim, jer nisu svi recepti podjednako zahtjevni, ali u prosjeku je to sigurno 2-3 sata. Od same ideje i razmišljanja kako predstaviti tu ideju. Potom kuhanje i priprema jela, te do same fotografije. Trudim se da u jednom sedmici imam balans između komplokovanih jela koja zahtijevaju više vremena do jednostavnih recepata koji budu gotovi za pola sata. Svakako vrijeme oduzima i uređivanje fotografije, ali to se trudim da bude što minimalnije kako bih mogao prenijeti što je to moguće realniju ideju svojim prijateljima. Kako ne bi pomislili da je to određeno jelo nemoguće za napraviti jer moraju biti profesionalni kuhari da bi ga pripremili. 


Postao si i saradnik SNL magazina i pripremaš rubriku Gastro. Koliko ti je to bio izazov?


Zaista veliki izazov, jer sam se prvi put susreo sa pisanjem članaka za magazin. Mnogo je ozbiljnije nego pisanje objava za blog. Provodio sam sate istraživajući kako pisati gastro članke koji će u isto vrijeme biti jednostavni za čitati, zanimljivi i vrlo informativni. Naravno nisam uspio za relativno kratko vrijeme da usavršim pisanje, ali uz pomoć cijelog SNL tima uspio sam da prenesem svoje ideje na papir. Tek sad sam uvidio koliko sitni detalji pripreme jela mogu pomoći osobama koje ne kuhaju toliko često. Nadam se da ću uz SNL moći da motiviram više mladih osoba da kuhaju i da se zdravo hrane. 


Šta ti je bilo najteže?


Najteže je bilo početi, koje su to informacije koje bi čitatelji magazina voljeli pročitati. Pa sam na trenutak odlutao previše u detalje. Pisao sam mnogo informacija koje su se zapetljale, što je rezultiralo konfuznim rečenicama. Kao što sam već spomenuo – imao sam mnogo pomoći od strane cijelog SNL tima. Uz njihove male, ali značajne smjernice uspio sam napisati zanimljive članke. Svakako ću u budućnosti nastojati da pišem što kvalitetnije članke. 


Da li se vidiš u budućnosti kao recenzent restorana jer smo primjetili da ti to vrlo dobro ide? 


Iako i sam ne volim kad me neko kritikuje, jer nam se svima razlikuju ideje o jelima, mislim da bih kroz recenzije mogao pomoći općoj boljoj gastro sceni u Bosni i Hercegovini. Naravno cilj je što objektivnije napisati kako unaprijediti neke detalje. Ti detalji mogu biti vezani za pripremu jela kao i za sam interijer restorana. Svakako cilj nije kritikovati određeni restoran, nego ponuditi ideju i drugim restoranima kako unaprijediti ambijent i uslugu.