Vrijednost Facebooka pala za 34 milijarde dolara

getty images, snl

Na Wall Streetu ovih dana je zanimljivo. Dionice kompanije Facebook potonule su oko 9 posto jer su dužnosnici iz SAD-a i Europe pozvali poslovodstvo te kompanije da objasni kako je konzultantska kompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, dobila pristup podacima 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

Pad predstavlja i jedan od najvećih procentualnih padova, koji su ikada pogodili akcije društvene mreže.


Međutim, ovdje se ne završavaju nevolje za Facebook. Alex Stamos, Facebookov šef sigurnosti, je objavio da napušta kompaniju zbog internih nesporazuma o tome kako kompanija odgovara na svoju ulogu u širenju dezinformacija.


Stamos je, prema navodima, bio veliki pobornik da se sprovede istraga i objelodani ruski utjecaj i aktivnosti na Facebooku, ali se našao na udaru drugih visokih zvaničnika Facebooka. Pored Facebookovih akcija, na udaru su se našle i akcije samog CEO-a kompanije Marka Zuckerberga, koje su ostvarile pad od čak pet milijardi dolara.


Facebooku slijedi nekoliko zvaničnih istraga, kao i pojačani zahtjevi da kompanija bude zakonski regulirana.


Zajedno s Facebookom pale su i cijene drugih društvenih mreža, pa su dionice Twittera pojeftinile više od 10, a Snapa više od 2,5 posto. Ulagače zabrinjava pitanje hoće li ovaj slučaj utjecati na oglašivačke prihode društvenih mreža, ali i mogućnost strože regulacije.