Ako svaki dan pijete kafu, ovo trebate znati

getty images, snl

Bez kafe, mnogi od nas ne bi mogli da funkcionirati ujutro niti se razbuditi, pa je zbog tog razloga kafa jedan od najpopularnijih napitaka.

Razlog popularnosti kafe jeste zato što sadrži kofein koji nas razbuđuje i daje nam energiju. Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštititi jetre i sprječavanju potencijalnog razvoja kancerogenih ćelija, pokazala su istraživanja mnogobrojnih naučnika. 


Međutim, kafa ponekad zna da loše utiče na naš organizam jer sadrži određene kiseline koje mogu da iziritiraju želudac i druge organe. Ukoliko svakog jutra pijete kafu trebate znati kako utječe na vaš organizam.Kafa može biti prilično teška za želudac jer sadrži klorogenu kiselinu koja stimuliše dodatno lučenje klorovodonične kiseline koja pojačava vašu želudačnu kiselinu. Ako je vaš stomak prazan, pojačana želudačna kiselina može da ošteti želudac i da dovede do pojave bolova i tjeskobe. Zbog toga obavezno jedite prije nego što popijete prvu šoljicu kafe.


Kafa je dosta jaka i zbog svog uticaja na želudac, pa se preporučuje da se ona miješa sa mlijekom zato što mlijeko smanjuje uticaj lučenja želudačne kiseline i tako smanjuje pojavu kiseline u stomaku. Ako ne volite mlijeko u kafi, onda konzumirajte manje količine kafe i nemojte piti više od 3 šoljice u tijeku jednog dana. Ne preporučuje se da nakon jela odmah pijete kafu. Potrebno je sačekati 20-30 minuta jer će vam nakon tog vremenskog perioda kafa naviše prijati.