Tetovirani muškarci su privlačniji ženama?

getty images, snl

Tetovaže su odavno izašle iz geta kriminalnog miljea i postale mainstream, pa sa sve više muškaraca i žena svoje tijelo ukrašavaju body artom.

Nedavno je sprovedena studija u Poljskoj koja daje pomalo iznenađujuće rezultate. No, pogledajmo prvo što kažu biolozi koji se bave evolucijskim procesima.U doba prije industrijalizacije tetovaže i pirsing su se smatrali prilično opasnim zahvatima. Zašto? U ono vrijeme nije postojala tehnologija koja nam danas omogućava skoro pa sigurno tetoviranje te je vrlo često bio slučaj da bi osoba nakon tetoviranja oboljela zbog infekcije (jer se tetoviranje radilo u nehigijenskim uvjetima).


Iz tih razloga su se osobe koje su bile tetovirane smatrale jačima, otpornijima i naposljetku snažnijima (upravo zbog toga što su preboljele sve te infekcije), a u doba kad nije bilo toliko lijekova to je bio životni uspjeh, ili pak su bili toliko fizički snažni da im imunološki sustav uopće nije dozvolio da dođe do ikakve infekcije.


Danas pak je sve to znatno drugačije. 


Spomenuti poljski znanstvenici sproveli su studiju u kojoj su fotografirali devet muškaraca bez majice, a pritom niti jedan od njih nije imao tetovažu. Nakon toga bi te iste fotografije dali dizajnerima da dodaju tetovaže na fotografije muškaraca. Ta dva seta fotografija prikazali su nekoliko stotina volontera, ispitanika, muških i ženskih te su im rekli da ocijene muškarce prema atraktivnosti, zdravlju, muškosti, dominaciji i agresiji.Volonteri su također imali zadatak da ocjene svakog fotografiranog muškarca prema tome koliko bi bio dobar i pouzdan partner odnosno roditelj.


Kod ženskih ispitanika prevladavao je odgovor da su tetovirani muškarci izgledali zdravije, što pak samo potvrđuje gornju teoriju biologa. Doduše zbog tetovaža muškarci im nisu bili privlačniji. Također smatraju da su tetovirani muškarci lošiji partneri i roditelji od muškaraca bez tetovaža. Oboje, i muškarci i žene pak su se složili da tetovirani muškarci izgledaju muževnije, dominantnije i agresivnije. S druge pak strane, muški dio ispitanika smatra da su muškarci s tetovažama privlačniji damama od muškaraca bez tetovaža, što samo govori u korist vječnog nadmetanja muškaraca. Dakle, netetovirani muškarci se, u glavama muškaraca, smatraju manje atraktivnim od tetoviranih muškaraca, dok nam realnost govori da tetovaža ne igra nikakvu ulogu kad dame biraju. Štoviše, dame će se prije odlučiti za muškarca bez tetovaža kad traži životnog partnera i pouzdanog roditelja njihove djece.
Psiholozi i sociolozi posljednjih desetak godina zdušno istražuju fenomen koji je donedavno predstavljao psihijatrijski problem kategoriziran kao autodestruktivna sklonost samonakaženju, da bi u roku od 20-ak godina postao gotovo normalan, društveno prihvatljiv oblik ponašanja. Iako još uvijek nisu uspjeli naći sve odgovore na pitanje zašto se pripadnici najrazličitijih dobnih i socijalnih skupina danas odlučuju tetovirati, stručnjaci su suglasni da slike i slova koje netko odluči iscrtati pri punoj svijesti (ne u pijanom stanju) uvijek imaju značenje. Za razliku od tattoo-skeptika, oni se ne boje javnog mnijenja, štoviše cijelom svijetu žele pokazati svoja uvjerenja.


Tetovaže su oblik društvenog brendiranja koji gotovo uvijek izaziva emocionalnu reakciju, a ona može biti i pozitivna i negativna. Okolina je vrlo rijetko indiferentna na takve podražaje pa se odmah pomirite s činjenicom da će drugi teško odoljeti potrebi za komentiranjem vaših slikovnih i tekstualnih odabira.