Savjeti za snažniju i zdraviju kosu

SNL

Nešto toliko uobičajeno kao što je pranje i sušenje kose zaista ne bi smjelo zahtijevati upute, ali iznenadili biste se koliko muškaraca pritom radi pogreške.

Kako starite, vaša kosa raste sve sporije. Međutim, na njen spor rast utiču i drugi faktori. Kosa je vrlo osjetljiva i lako se lomi, pa je potrebna adekvatna njega kako biste ojačali svoju kosu i kako biste joj omogućili da raste brži i bolje. Ako želite da imate snažniju i zdraviju kosu, primjenite sljedeće savjete: 


Prehrana


Vjerovali ili ne, ali prehrana je najbitnija ako želite da vaša kosa bude zdrava, jaka i da raste brzo. Doktori čak kažu da ako želite da provjerite svoju prehranu, samo pogledajte kvalitet svoje kose. Stanice kose su najbrže rastuće stanice u tijelu stoga je potrebna prehrana bogata željezom (lisnato povrće, riba, sjemenke bundeve, grah, slanutak, soja i žitarice). Liječnici sugeriraju uzimanje 12 mg željeza dnevno. Također uključite u vaš jelovnik namirnice kao što su sir, mlijeko, leća, grašak, quinou i jogurt one su prepune proteinom koji jača kosu.


Često pranjeKosa se masti i luči ulja koja kosu hrane i štite. Ako kosu perete svakodnevno, rizikujete da je oštetite. Takva kosa je suha i ispucala, pa samim tim i sporije raste, što vama nikako ne ide u korist. Zbog toga budite umjerni s pranjem, pogotovo ako imate kratku kosu koju ne morate tako često prati. Odaberite proizvode koji sadrže sastojke koji su zdravi za kosu, kao što su ulje avokada, kokosovo ulje, ulje jojobe i maslinovo ulje. Oni pomažu zadržati vlagu i ulje u vašoj kosi, a umanjuju ispucale vrhove i druga oštećenja kose.


Loši šamponiVrsta šampona je također vrlo važna. Potrebno je da pronađete odgovarajući šampon koji ne sadrži mnogo kemijskih elemenata i koji će njegovati i hraniti vašu kosu. Tako će vaša kosa biti snažnija i samim tim će brže rasti.Feniranje


Toplota veoma utiče na kosu i čini je da puca i da gubi na kvalitetu. Zbog toga se trudite da se vaša kosa suši prirodnim putem, a kada ste na jakom suncu, nosite šešire i kačkete kako bi je maksimalno zaštitili.