LeBron James, igrač koji zna igrati, voli trošiti i brzo reagovati

LeBron James je 2003. pristupio Cleveland Cavaliersima izravno iz srednje škole. No prema sadašnjim pravilima, ustaljenim dvije godina nakon njegova izbora na draftu, igrači moraju imati minimalno 19 godina prije nego što mogu zaigrati u NBA-u. Za većinu mladih igrača to u prijevodu znači minimalno godinu dana igranja na univerzitetu bez primanja plaće.

Za razliku od Kobea Bryanta, Kevina Garnetta ili Tracyja McGradyja, koji su u NBA ligu također stigli direktno iz srednje škole, a mučili su se na počecima svojih profesionalnih karijera, LeBron James stigao je spreman da odmah postane superzvijezda. Zahvaljujući nevjerojatnoj kombinaciji snage, brzine, vještina i inteligencije, već u prvoj sezoni postizao je više od 20 koševa po utakmici.


Već tada LeBron je bio fizički neviđen primjerak ljudskog bića, bio je u stanju dominirati samim fizikalijama, ali još je fascinantnije to što ni 15 godina kasnije, s 33 na leđima, nije izgubio ništa od fizičke moći, a uz iskustvo i dodatni tehnički napredak danas na košarkaškom parketu djeluje bolje nego ikad.


Troši jer može i želi


Osim toga, u navedenih 15 godina karijere, niti jednom nije imao ozbiljnu ozljedu, nikad nije propustio više od osam utakmica u sezoni, osim 2014./15. kad ih je propustio 13, ali isključivo kako bi se odmorio, predahnuo i sačuvao snagu za doigravanje. U čemu je tajna njegove dugovječnosti i otpornosti na očekivani pad? Otkrio je njegov prijatelj i poslovni partner Maverick Carter.Naravno, lako je ulagati milijun i pol dolara u održavanje tijela kad si još kao 18-godišnjak potpisao 90 milijuna dolara težak sponzorski ugovor s Nikeom, a 2015. ga produljio do kraja života za "sitniš" od milijardu dolara. Od ugovora s NBA momčadima u karijeri je zaradio oko 234 milijuna, a procjenjuje se da od 2013. zarađuje više od 300 milijuna dolara na godinu. Znači, koliko god astronomski zvučala cifra od milijun i pol dolara, to je doslovno samo pola posto od njegove godišnje zarade.


Kad se ne slaže s drugimaPrema sadašnjim pravilima, ustaljenim dvije godina nakon njegova izbora na draftu, igrači moraju imati minimalno 19 godina prije nego što mogu zaigrati u NBA-u. Za većinu mladih igrača to u prijevodu znači minimalno godinu dana igranja na sveučilištu bez primanja plaće.


Iako nije direktno utjecao na njega kao igrača, James nije obožavatelj tog sistema. Njegova dva sina, LeBron Jr. (13) i Bryce (10) nadareni su mladi košarkaši, no James nije previše sretan s idejom da jednog dana zaigraju u ligi koju smatra ''korumpiranom''.''Nisam fan NCAA-a. Volim gledati March Madness, mislim da je to nešto nevjerojatno, ali nisam ljubitelj činjenice da mladi igrači nemaju ništa od toga. NBA mora otkriti način kakao poduprijeti tu ligu i ako se djeca osjećaju kao da ne žele biti dio NCAA programa, onda imamo nešto čega se treba uhvatiti kako ne bi morali brinuti o tome da cijelo vrijeme idu u inozemstvo'', izjavio je najbolji košarkaš današnjice.


''NCAA je korumpiran, to znamo. Žao mi je, vjerojatno će to napuniti naslovnice, ali je korumpiran'', jasan je bio James. NCAA košarku zadnjih dana trese veliki skandal. Yahoo Sports je prvi izvijestio kako je pod istragom ukupno 25 košarkaša i čak 20 škola zbog navodnog plaćanja igrača, što je strogo zabranjeno po NCAA pravilima.


Ta vijest bacila je dodatnu mrlju na NCAA, koji je već pod povećalom zbog podmićivanja i korupcije, što je rezultiralo otpuštanjem četiri pomoćna trenera s ozbiljnih sveučilišta od prije početka sezone.


''To je ono što se događa već mnogo, mnogo, mnogo godina. Ne znam kako to možete popraviti. Ne vidim kako to možete popraviti'', rekao je LeBron te nastavio:


''Kako nikad nisam bio dio tog programa, ne znam sve o tome i svim pravilima i propisima, ali znam što mlade sportske zvijezde dovodi do određenih sveučilišta, kako u košarci tako i u nogometu. Znam koliko se plaćaju treneri na koledžu i znam koliko ti fakulteti dobivaju od svoje djece. Često sam znao čuti priču kako im je obrazovanje besplatno, ali oni ne dolaze na koledž da bi dobili besplatno obrazovanje, nego da bi odveli momčad do Final Foura i osvojili nacionalno prvenstvo. A to je čudna stvar.''


James jedno od rješenja vidi u razvojnoj G-Ligi.''Znam da NBA mora poduprijeti razvojnu ligu i nastaviti s njezinim proširenjem. Ako pogledate neke profesionalne sportove u inozemstvu, neki od tih momaka potpisuju ugovore već s 14 godina, ali se onda stavljaju u sustav gdje rastu i gdje su okruženi profesionalcima iduće tri ili četiri godine. A onda kada budu spremni, mogu postati profesionalci. Mislim da moramo shvatiti kako da napravimo nešto slično tome'', zaključio je LeBron.