Promjene koje se dešavaju nakon skandala s Facebook-om

getty images, snl

Nakon skandala u vezi sa zloupotrebom ličnih podataka blizu 50 milijuna korisnika, Facebook je implementirao nove promjene kojima je zabranio novim aplikacijama pridruživanje na ovu platformu.

Najpopularnija društvena mreža je poprilično tiho objavila informaciju o novim promjenama. Prošle sedmice Facebook je rekao da će dodatno ograničiti pristup programera korisničkim podacima, a od jučer nije moguće koristiti ovu mrežu za razvoj novih aplikacija."Kako bismo vratili povjerenje ljudi u Facebook, napravit ćemo nekoliko promjena u načinu funkcioniranja naše platforme. Znamo da ove promjene neće biti lagane, ali vjerujemo da će ova ažuriranja biti od pomoći", kazao je potpredsjednik Facebooka Ime Archibong.


Dodao je kako će Facebook narednih sedmica uvoditi nove promjene te detaljno pregledati svaku aplikaciju i uklanjati one s bilo kakvim sumnjivim aktivnostima. 


Podsjećamo, Facebook se suočava s velikim problemima nakon što su u javnost procurile informacije o tome da su putem njega zloupotrijebljeni lični podaci blizu 50 milijuna korisnika ove mreže. Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg priznao je velike propuste koji su doveli najpopularniju mrežu pod istrage u SAD-u i Velikoj Britaniji.Firefox je sada otkrio novu ekstenziju koja će sigurno biti trn u oku Marku Zuckerbergu. 


Facebook Container ekstenzija dostupna je samo za Firefox pretraživač i Mozillu i obećava da nijedan podatak o vama neće biti zloupotrebljen. Za razliku od Facebooka i Googla, Mozilla je neprofitna i ne zarađuje novac tako što skladišti podatke svojih korisnika. 


“Ova ekstenzija vam pruža mogućnost da više kontrolirate aktivnost Facebooka tako što ćete izolovati svoj identitet u poseban kontejner. Umjesto da prestanete da koristite Facebook i propustite mnoge divne trenutke, trebalo bi da imate alate kojima ćete ograničiti koji podaci smiju da se prikupljaju o vama“, navodi se u saopštenju Mozille.