Poznati otkrivaju gdje vole svratiti na pivo

Mirza Salković, Foto: SNL

Pivo je najkonzumiranije piće na svijetu i treće najpopularnije piće među svim ostalim napicima.

Ljudi širom svijeta vole piti pivo. Ako niste znali se Bosna i Hercegovina nalazi na 34. mjestu sa prosječnom konzumacijom od 56 litara piva po glavi stanovnika godišnje, onda niste pivopija.  Glavni grad BiH nudi obilje mjesta gdje je pivo mnogima glavna atrkacija ili ono što najviše vole piti.  



Ako ćemo pričati o pivu kao trendu on je vječan, barem kod nas, ali isto tako dokaz da je pivo možda broj je da piće u našem odabiru svjedoči i pojava brojnih domaćih pivskih brendova i pubova. Pitali smo naše poznate muškarce gdje oni vole popiti pivo.


Mirza Salković, muzičar i kompozitor


Mjesto broj jedan je definitivno kod Keke, Caffe Rajvosa kod Pozorišta Mladih. To nam je ujedno i okupljalište i mala oaza zdravog razuma i dobrih provala. Zatim volim posjetiti Celtic pub,  manje više svima poznato mjesto sa dobrom muzikom i opuštenom rajom. Underground club vikendom, gdje se mogu poslušati dobre svirke. Caffe Tito u dnevnoj varijanti vikendom kad je lijepo vrijeme. Curry na Kovačićima, malo simpatično mjesto sa dobrom lokalnom rajom sa Grbavice i super ad hoc svirkama.Uglavnom biram neka manja mjesta koja imaju neki šmek, a ne neke fancy klubove i kafiće.




Haris Slato, novinar i voditelj Al Jazeera Balkans


Volim popiti pivo u Operi jer je ugodno mjesto s profesionalnim osobljem. Cafe People's jer nije običan cafe. U njemu se okupljaju sve generacije. Kada primjetite kako se osoblje brine o ljudima shvatiti ćete da ste dio ovog lokala. Mislim da gradu nedostaje mjesta kao što je ovaj. Ponekad svratim i u Jazzbinu zbog dobrih svirki, a pub Festina Lente u Radićevoj ulici je pravo osvježenje.



Dino Šukalo, muzičar


Pivo volim popiti u pubu Vučko koji se nalazi u Radićevoj ulici. Vučko je pravi raj za ljubitelje piva i specifičan je po tome jer nudi više od 120 vrsta piva, a imaju i odličnu mezu. Ono što je karakteristično za pub Vučko je mirna opuštajuća atmosfera, pa ćete sklonjeni od gradske buke uživati u društvu sa prijateljima ili gledati neki od sportskih događaja. Jazzbina je jedno od mojih omiljenih mjesta za piće s društvom. Osim dobrog izbora piva, u Jazzbini su i odlične svirke. Restoran Avlija koji se nalazi na adresi Sumbula Avde 2 je jednom riječju – prava bosanska avlija, skrivena od pogleda, kao stvorena za duga druženja, u ugodnoj atmosferi i uz odličnu hranu.