Ovo su najjeftinije i najskuplje države za život

getty images, snl

Numbeo.com svoj indeks računa sabiranjem ogromne količine podataka od hiljade korisnika širom svijeta koji upisuju potrošačke cijene i troškove mjesta u kojem se nalaze. Indeks sadrži gotovo 50 faktora, od obroka u restoranu srednje kategorije do članarine u teretani, boce vina ili šoljice kave.


Kada je riječ o životnim troškovima u Europi, tu postoji jasna podjela. Države Istočne Europe su znatno jeftinije, dok su one Zapadne Europe izuzetno skupe. Ako želite na superjeftin odmor u Europi, onda treba da odete na Balkan ili još dalje. Najjeftinija zemlja Europe je Ukrajina, koja je 113. na svijetu, a slijede je Kosovo (koje se u istraživanju tretira kao samostalna država) na 109. mjestu i Moldavija na 101. mjestu. Na drugom kraju spektra, nije nikakvo iznenađenje da je Švicarska najskuplja zemlja Europe, i druga najskuplja na cijelom svijetu.


Ispred Švicarske se na tablici skupoće nalazi samo Bermuda, a prate je Irska, Norveška, Bahami, Luksemburg, Danska, Singapur, Japan i Izrael. Život u zemlji čokolade, sira i planinskog zraka prilično se skupo plaća. Po istraživanju web stranice Expat Insider iz 2017. godine Švicarska je i jedna od najmanje srdačnih zemalja na svijetu, pa je možda onda bolje živjeti negdje gdje je jeftinije i veselije. A najjeftinije se živi u Pakistanu, Egiptu, Ukrajini, Tunisu, Kosovu, Gruziji, Azerbajdžanu, Bangladešu i Alžiru.