Faze kroz koje prolaze muškarci nakon raskida

getty images, snl

U ljubavi smo svi različiti, ali kada su u pitanju raskidi složit ćemo se oko jedne stvari: raskidi su užasni, bez obzira na okolnosti. Pomislili bi da muškarci lakše podnose raskid jer obično vrlo brzo krenu dalje, nađu novu osobu i naizgled žive normalnim životom. Ipak, nije baš tako.

Oni kreću dalje bez obzira jesu li se oporavili ili ne, što vrlo često rezultira katastrofalnim vezama nakon jedne velike. 

Muškarci važe za tipove koji se teško vezuju, ali kada se zaljube raskid im jako teško pada. Oni prolaze kroz faze koje im pomažu da prebole i to može da traje jako dugo.


Prva faza


Kada dođe do raskida, počinje faza u kojoj se muškarac ponaša kao pas pušten s lanca. Brže bolje bi da se pohvali da je opet slobodan i da pokaže da mu baš to odgovara. Uživa u životu. 


Druga faza


Iz prve faze uleti u drugu kao muha bez glave. Upada u veze s jednu noć i kombinacije bez razmišljanja. S jedinim ciljem da što prije bivša djevojka izađe iz misli. Nije mu bitno kakva je djevojka, bitno mu je samo da je na raspolaganju odmah i sada. 


Treća faza


Ova faza najduže traje. Nekad i mjesecima. Kad se probudi iz prethodnih faza, shvaća da neće baš moći tako lako da preboli vezu koju je gradio vremenom i u koju je uložio emocije. U ovoj fazi je moguće da posjećuje mjesta na kojima je bio s bivšom u cilju da je sretne i da proba da se pomire. Pri tome, ovu fazu karakterizira I izbjegavanje prijatelja i ostalih žena.


Četvrta faza


Budi se iz stanja apatije i samosažaljenja i shvaća da je vrijeme da prihvati što se desilo i da se vrati u normalan život. Ranjiv je i dalje i ima problema s vezivanjem i povjerenjem. Počinje period izlazaka, druženja, flerta. 

Sve više se posvećuje sebi i samo ponekad mu prođe kroz glavu što bi bilo kad bi bilo. U ovoj fazi je svjestan je da će uskoro doći vrijeme da se krene dalje i ova faza je prvi korak ka tome.


Peta faza


Muškarac je u ovoj fazi spreman za novu vezu. Bivša djevojka je sada prošlost. Izlazi, druži se i traži novu djevojku. Ne kombinaciju, djevojku. Svjestan je da život ide dalje i da su usponi i padovi sastavni dio života.