Kako dolazak djeteta utječe na vašu sexualnost?

SNL

Nakon rođenja djeteta, prolazimo kroz puno promjena: fizičkih, emocionalnih i psihičkih. Djeca donose radost, veselje i uzbuđenje u svaki dom. Međutim donose i brige, umor i izazove s kojima se roditelji suočavaju svakodnevno.

Nakon dolaska bebe, moguće je da čak i zaboravite na neke stvari koje su vam ranije predstavljale prioritet u životu, a sam život će postati složeniji čak i kada nema komplikacija. Roditeljstvo je nešto što se ne može ignorirati i ma koliko pokušavali da se vratite u "staru" kolotečinu, budite sigurni da u tome nećete u potpunosti uspjeti. 

Naime, često se događa, posebno mladim parovima ili onima kojima je to prvo dijete, da im s dolaskom bebe seksualni život pati. Djelomično je za to kriva biologija, jer kod nekih se žena hormonalna ravnoteža uspostavlja još mjesecima nakon trudnoće i poroda, a ta spomenuta previranja itekako imaju utjecaj na libido koji je obično smanjen. Neke studije pokazuju da i muškarci imaju smanjenu seksualnu želju nakon dolaska bebe, odnosno da im razina testosterona u organizmu opada. Čini se kao da je mudra majka priroda to tako namjerno zamislila kako bi roditelje više fokusirala na novorođenče i njegove potrebe.Kod mlađih i neiskusnijih roditelja može se dogoditi i nagli pad samopouzdanja te javiti nesigurnost i strah koji utječu negativno na seksualnu želju.
Kada beba stigne kući, događa se još jedna snažna emocionalna promjena - sva ljubav, nježnost i pažnja koju pojedini roditelj nosi u sebi odjednom se usmjerava ka bebi. Neizostavni krivac za nedostatak sexa je vječni umor, iscrpljenost i stres koji ponekad dovode do nervoze i iritabilnosti.


Ako želite "vratiti sve na staro mjesto" kada je  seks u pitanju, počnite planirati. Znamo da je seks je najstrastveniji i najzabavniji kad je spontan, kao i sve u životu, ali izvanredne situacije zahtijevaju izvanredne metode. Najsigurnija metoda je planiranje. Uz planiranje, neophodno je da se naspavate. Tijelo i um trebaju se odmarati ako im to treba, a i odmoreni partneri imaju puno više šanse da postanu ponovno i seksualni partneri.Jako važno je da svaki dan koji će zasigurno u početku biti stresan pokušate pretvoriti u pozitivne priče. Izbjegavajte svađice, pokušajte biti opušteni, manje nervozni i svemu pristupajte blago i smireno. 


Vaša očekivanja prema samima sebi ili prema partneru/partnerici ponekad će se izjaloviti, ali to je život i kao u svemu drugom ne treba si razbijati glavu time zašto je to tako, već se treba potruditi promijeniti stvari na bolje kad osjetite da to možete i želite.