Kako da vaše farmerke traju što duže?

getty images, snl

Higijena je izuzetno važan segment našeg života, i ne samo da utiče na nas nego i na ljude u našem okruženju. Kada je u pitanju tako jednostavna stvar kao vođenje računa o farmerkama, postavlja se mnogo pitanja.

Dok jedni kažu da ih nikada ne treba oprati, drugima je pomisao na tako nešto grozna, pa ih svako malo peru. Ali da li će one zbog toga izgubiti svoj oblik i boju? Ne perite  previše često vaše farmerice. Ako ih perete jednom sedmično, to je često. Možete ih prati svako dva tjedna ili jednom mjesečno. Izvrnite vaše farmerke naopako, prije pranja i ubacite u mašinu za veš zajedno sa drugim tamnijim stvarima. Perite ih u pretežno hladnoj vodi, uz blag deterdžent, i bez dodavanja izbjeljivača.
Ukoliko u džepovima farmerica nosite mobilni telefon i razne druge sitnice, činite čak dvije greške. Osim što će taj dio farmerica izgubiti oblik, može ostaviti i trajne tragove. Određena mjesta na džepovima će prilikom trenja izbledjeti i stanjiti se. Vjerovatno se svima u životu dogodilo da smo na bar jednim farmericama prilikom otklanjanja mrlje od kafe, masti, vina, ribanjem napravili još veću štetu. Neprivlačna bljeda mrlja na tom mestu dokaz je nepravilnog tretiranja. Kako bi što bolje uklonili mrlju najvažnije je brzo djelovati i ukoliko možete, ne ostavljati je da se osuši. Najbrži trik koji bi odmah mogao upaliti je mješavina vode i soli. Kako bi farmerke što nježnije tretirali uzmite neku mekanu tkaninu, umočite je u slanu vodu i lagano prelazite preko mrlje.