Samsung polako ali sigurno osvaja svijet časovničarstva

getty images, snl

Samsung, južnokorejski gigant u industriji elektronike i informatike, u svijet satova ušao je na velika vrata u septembru 2013. predstavivši Samsung Galaxy Gear, pametni sat s monojezgarnim procesorom, 512 MB RAM-a, 4 GB unutrašnje memorije, Super AMOLED displejom gustine piksela 275 ppi i operativnim sistemom Android 4.3.

Galaxy Gear radio je u sinkronizaciji s pametnim telefonom preko Bluetootha. Ovim potezom Samsung je glavnog konkurenta, američku računarsku kompaniju Apple, u plasiranju pametnog sata na tržište preduhitrio za više od godinu dana.U aprilu 2014. u prodaju je puštena nova verzija, Gear 2, s nešto jačim procesorom i operativnim sistemom Tizen umjesto Androida. Uslijedila su unaprijeđene verzije Gear S i Gear S2 iz 2014. i 2015. godine.


Krajem 2017.godine na najvećem svjetskom sajmu satova, Baselworldu, Samsung se i zvanično predstavio satnim entuzijastima najnovijim izdanjem svog pametnog sata nazvanim, logično, Gear S3. Ovaj model je dizajniran s namjerom da korisniku pruži utisak klasičnog časovnika, istovremeno nudeći opcije koje takav sat nema. Iz tog razloga Gear S3 ima standardne elemente – ram, dugmiće, staklo – koje okretanjem i pritiskanjem pokreću nestandardne funkcije poput pregledanja notifikacija, korištenja aplikacija pa čak i odgovaranja na pozive.
Postoje dvije verzije, sportski Gear S3 Frontier i elegantni Gear S3 Classic, koje su, osim boje i linija kućišta, gotovo identične.


Samsung Gear S3 Classic pametni sat donosi klasičan dizajn uz revolucionarne funkcije, punu sinhronizaciju poruka, mailova i obaveštenja sa vašim telefonom, javljanje na pozive uz ugrađeni mikrofon i zvučnik, GPS, Fitness funkcije za praćenje vašeg zdravlja i treninga, mogućnost plaćanja putem sata, bateriju koja traje i do 4 dana sa jednim punjenjem, mnoštvo aplikacija, Super AMOLED ekran od 1.3" sa Gorilla Glass SR+ i vodootpornost po IP68.