Ovo je priča o Reeboku

getty images, snl

Povijest Reeboka seže u daleku 1895. godinu, u engleski gradić Bolton gdje je kompanija obitelji Foster počela proizvoditi sportsku obuću jer su sportaši željeli trčati brže! A onda je jedan od nasljednika osnivača pronašao južnoafrički rječnik koji je dobio kao nagradu za pobjedu u trci kada je bio dječak. Za oko mu je zapala (i vjerojatno podsjetila na nešto važno u njegovom životu) riječ

Neizbježno, svježe preimenovana kompanija ušla je na tržište. Nakon izvoza u inozemstvo, 1970. godine kompanija doživljava preokret kada je Ron Hill prilikom pobjede na bostonskom maratonu nosio Reebok tenisice.


Kada je američki maloprodajni zastupnik Paul Fireman prišao Joe Fosteru na Sajmu nacionalnih sportskih dobara 1978. godine, osigurao je ekskluzivna prava za distribuciju Reeboka u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku. 


Taj je posao uključivao i kreativne podatke utemeljene na potrošačima na tim područjima. Početni rast bio je spor, jer je početkom osamdesetih godina postojalo bojno polje za intenzivnu konkurenciju u industriji sportske obuće (Adidas i Nike natjecali su se uvođenjem novih tehnologija).Dok su mnogi smatrali da Reebok nema nikakvih šansi pored brendova kao što su Adidas i Nike, prodajni predstavnik Angel Martinez vidio je čisti potencijal tenisica koje su savitljive, posebno za žene. Od  1982. godine Reebok pokreće revoluciju uvođenjem triju novih stvari u sport - uključuje žene dizajniranjem nove ženske tenisice Freestyle, predstavlja novu fitness vježbu zvanu aerobic dance i uvodi novi trend nošenja tenisica izvan sportskih aktivnosti. Serija VHS programa Jane Fonde pomogla je aerobik pretvoriti u industriju od milijardu dolara sredinom osamdesetih godina i popularizirati ove Reebok tenisice.
Kada je Reebok zamijenio Nike i počeo da dominira u prodaji atletskih tenisica u 1986. godini, tenzije između brendova su sve više rasle. Tu je tehnologija postala prodajna točka, a bila je povezana s agresivnim marketinškim aktivnostima i reklamama. Bijele Reebok tenisice dugo su se poistovjećivale s nekim ključnim osobama koje djeluju na pogrešnoj strani zakona.


Za Europljane, čisti par Reebokovih tenisica odavno je dio njihove svakodnevice. Idealne su u kombinaciji s trapericama ili kombinezonima.

Danas je Reebok jedan od vodećih svjetskih dizajnera i distributera sportske, fitness i casual obuće, odjeće i opreme koja se prodaje u više od 170 zemalja diljem svijeta.