Koliko često smo samo danas u prilici da pokažemo svoju humanost, da pokažemo ogledalo samog sebe, ali nerijetko je svi izbjegnemo namjerno ili slučajno? Humanost, nije ništa drugo već dokaz svakog pojedinca pored toga da izgleda kao čovjek, da je u stvari i u duši čovjek. Ta riječ označava više od toga kako se ponašamo prema drugim ljudima, životinjama i prirodi. Humanost je ogledalo naše duše, osjećaja, poniznosti, dobrote, ljubavi, nade i darežljivosti.

Sjećamo se savjeta koje smo dobivali u djetinjstvu: Budite humani, darežljivi, širite ljubav, pozitivnu energiju i samo jednim osmjehom proljepšajte tuđi, a tako i svoj dan. Budi čovjek, kojeg karakteriše jedan od takvih osobina kao što je humanost, jer dobro se dobrim vraća.


Svakako jedan od tih ljudi koji, pored uspješnog poslovanja imaju karakternu crtu humanosti, a da je to SNL prepoznao je Elvir Švrakić, čovjek koji je godinama na čelu Hayat TV. Elvir Švrakić je dobitnik priznanja Humanista godine BiH 2017.


1.Sjećate li se svojih početaka u poslu kojim se danas bavite? 

To nisu bile najsretnije godine, a izašli ste kao čovjek najvećeg srca i veliki profesionalac.
Poslom u Hayat TV sam se počeo baviti u toku agresije na BiH, već u julu 1992. godine. U opkoljenom Sarajevu bilo je teško preživjeti, a pogotovo uspješno raditi. U tom momentu nisam imao viziju da ću se ovim poslom baviti i sljedećih, sada već 26 godina. U tim ratnim godinama sam shvatio da je najveće bogatstvo ljudsko zdravlje i  život. I od tada sav svoj život i rad posvećujem  za dobrobit čovjeka. Mislim da je bit našeg života na ovoj planeti da pomažemo jedni drugima.2.Da li ste kao dijete sanjali da ćete jednog dana biti na čelu jedne od najvećih TV kuća u BiH?

Kao dijete sebe sam vidio kao doktora, i to neurohirurga. I jako mi je žao jer to nisam postao. Život ne možete "pisati", odrediti u potpunosti, i otišao sam skroz u drugom pravcu. U svakom poslu koji sam radio i prije Hayata, davao sam maksimum, sve od sebe, nastojao sam da budem najbolji.
3.Koliko se sjećate Vašeg djetinjstva, kako je bilo tada odrastati u Sarajevu?
Rođen sam i odrastao u starom dijelu Sarajeva, na Bistriku. I od tada udišem sarajevski zrak, koji čovjeku da životnu odrednicu. Il si papak il si raja. Nema veze gdje si rođen. Drugačije su bile igre, drugačije je bilo i poimanje škole, a drugačije su bile i batine. Na spavanje smo išli poslije crtanog filma, u 19.30. Rado se sjetim užine, u frtalj hljeba rum pločica, ali i žičare i Trebevića. Mislim da je tada život bio mnogo bogatiji i žao mi je što današnja djeca ne mogu osjetiti sve čari tog doba. Bez mobitela, interneta bilo je mnogo zanimljivije.  


4.Susrećete se i s djecom nove generacije. Koliko je dobra, ili nije, ta razlika u njihovim odrastanjima i shvatanjima tada i sada?
Nažalost nove generacije su dosta drugačije od naših generacija. Naravno ovo je drugo doba, digitalno vrijeme, kojem se svi moramo prilagoditi. A te nove generacije sada nemaju granica ni u čemu. U porodici, u ljubavi, u poslu, općenito u životu. Mislim da je pogotovo njihovo djetinjstvo mnogo siromašnije od našeg.


5.Da li je teško biti poslovni lider u sadašnjoj Bosni i Hercegovini?
Mislim da i nije toliko teško koliko svi govore. Ako imate viziju, misiju, ako imate tačno zacrtane ciljeve, ako ste dobro educirani, ako imate dobar tim, ona je uspjeh zagarantovan. Ako ispunite sve pomenuto, vanjski faktori teško mogu uticati na ostvarenje vašeg plana. Problemi s kojima se susrećemo su administracija koja nema razumijevanje, koja nema shvatanje modernog poimanja posla.

6.Iako nismo magazin koji pomno piše o politici, ali jesmo ozbiljan i odgovaran pa nas to uslovljava i da pitamo, koliko politika otežava stanje i sistem u ovom obimu u kojem, bojimo se, sve biva teže?
Politika je involvirana u naše živote od porodilišta do pokopnog društva. U svaku poru društva. Što u svemu otežava život. Već sam pomenuto da je najveći problem društva to što se mnogi ne mogu prilagoditi novom dobu, novim tehnologijama, drugačijem razmišljanju i ne razumiju način poslovanja.

7.Hayat TV je kuća koja se gleda na prostoru cijele BiH. Ipak,  mjeriteljstvo gledanosti nam se čini da je i dalje borba s vjetrenjačama.
Naša borba sa "vjetrenjačama" jedino u slučaju mjeriteljstva i popularnog Džemića još uvijek nije završena. Taj čovjek nema nikakvih skrupula da na nekom drugom mediju  izjavi "da je on vizionar, prvi tvorac u svijetu koji reguliše ovu oblast, jer se tamo vrti puno para". U bilo kojoj drugoj državi u svijetu poslije ovakve izjave završio bi na psihijatrijskom promatranju. Ali mi nismo dio tog svijeta. Dobili smo i nove informacije da se takav "stručnjak" ne može smijeniti jer je involviran u mnogo bitnije tokove novca, oko kontrole raznih "tekućina", te da ga taj lobi iz vlastitih interesa ne da. Ako s jedne strane imate lobi koji želi kontrolu nad godišnjim prometom od minimum milijardu KM, onda je naš biznis vrlo mali, jer je naša industrija ukupno oko 50 mil KM. I taj drugi lobi je očito "jači" od prava, istine, razuma.


8.Da li pod ovim bh nebom ima mjesta za sve u mjeri u kojoj to svi zaslužuju?
Sigurno je da ima mjesta za sve nas. Ova država će opstati i ostati. Ova država ima mogućnost da svakome od nas da dobru priliku za ugodnim životom. I ja vjerujem da će se to ubrzo ostvariti.


9.Direktorica Programa Hayat TV-a je Vaša supruga. Oni koji vas poznaju, znaju da ste idealan par koji razdvaja poslovno od privatnog onda kada to treba. Uspijevate tako godinama. U čemu je tajna?
Tajna je u tome da smo davno odvojili posao od naše porodice, jer se u našoj kući poslije 18.00 sati ne govori o poslu. Tajna je jer se dobro razumijemo u našim ciljevima. Tajna je jer jedno drugo shvatamo, volimo, podržavamo.


10.Kolika ste podrška jedno drugom?

Maksimalnu podršku dajemo jedno drugom. Alma je kreativac, osoba koja ima drugačije poglede na život i posao, osoba koja živi u nekom svom svijetu umjetnosti. Ja sam pragmatičan, realista. Kod mene je uvijek dva i dva četiri, a kod nje ne mora biti tako. Upravo zbog toga se razumijemo i podržavamo.

11.Čime se najviše ponosite u životu?
Ponosim se na uspješan porodični život, na tri sina, Adnana, Farisa i Emira. I oni su najveće bogatstvo i moj ponos. Djeca su ne samo najveće porodično bogatstvo, nego i najveće bogatstvu društva i države.


12.Sjećate li se prve ljubavi i poljupca onog što ga Halid u pjesmama svojim spominje?
Znate kako se kaže za prvi poljubac - dao bih milion da ponovim prvi poljubac, koji bi trajao godinama.???? Naravno da se sjećam. Ali nemojte da iznosim detalje. I danas sam dobar prijatelj s prvomm djevojkom.


13.Mi Vas poznajemo kao pravičnog i iskrenog čovjeka kojem je humanost uvijek bila na prvom mjestu. To ste pokazali kroz tolike formate emisija na Hayat TV. Tu ćemo Vam uvijek i mi biti zahvalni. Koliko Vam sve to znači u Vašem životu?
Veoma se ponosim mnogim društveno odgovornim akcijama koje je Hayat radio u proteklih dvadeset i šest godina. Od prvih pita koje smo prikupljali i nosili na Traumatologiju sarajevskog kliničkog centra, do donatorske večeri za Roditeljsku kuću za djecu oboljelu od raka. Naravno u prvom planu je emisija Ispuni mi želju, dugogodišnji naš tv projekat. Svih ovih godina smo to stavljali u prvi plan kod uređivačke politike, kod uspostavljanjaa nove programske sheme.