Brew Imperial Society udiše život bivšem kinu Imperijal

Adis Nović, Brew

Sarajevsko kino Romanija, kasnije preimenovano u kino Imperijal, osnovano je 1913. godine. Smješteno u Napretkovu palaču u centru grada, ovo kino ubrzo postaje jedno od najznačajnijih prostora za kulturu u gradu. Kino Imperijal je odigralo značajnu ulogu u buđenju interesa sarajevske publike za filmsku umjetnost.

U kinu su se, pored filmskih projekcija, organizirali i drugi kulturni događaji.

Zgrada kina “Imperijal” ima dugu i bogatu historiju. Između ostalog zgrada je sa prvi liftom u gradu. Nalazi se u Titovoj ulici – glavnoj i najprometnijoj sarajevskoj ulici.
Smješten u blizini svih većih kulturnih centara, BIS će u budućnosti predstavljati nezaobilaznu atrakciju – “a go-to place” za nezaboravno iskustvo kako za Sarajke i Sarajlije tako i prijateljice i prijatelje Sarajeva, ali i one koji će u njega doći po prvi put.

 Priča o ponovnom rađanju kultnog mjesta ojačati će dojam o gradu Sarajevu kao obaveznom mjestu posjete u regiji.

 


Ideja da od samog početka stvorimo nešto originalno i nesvakidašnje je ono što nas je “gurnulo” u ovaj posao.

Strah od neuspjeha nadvladala je želja za kreiranjem pozitivne domaće priče.

Craft pivarstvo, zbog svog koncepta proizvodnje i posebne energije koja okružuje ovu zajednicu, spojene  sa prethodnim iskustvima u ovoj oblasti, pružilo nam je priliku da u djelo sprovedemo našu poslovnu ideju.
Činjenica da je craft pivarstvo u godini našeg nastanka, 2014. u našoj zemlji bilo relativna nepoznanica, bila nam je dodatna motivacija za rad. Kroz naše djelovanje trudimo se da iskažemo spoj nauke, tehnike, kreativnosti, intuicije i društveno korisnog rada. Preduzetnički potez tada dvadesettrogodišnjeg Orhana Galičića, nakon tri godine je rezultirao u grupu mladih i vrijednih pojedinaca koji dijele ista ubjeđenja da ukoliko usmjerimo energiju prema zajedničkom cilju, možemo postići pozitivne rezultate.

Ideja raje nama predstavlja najuzvišeniji vid poštovanja i ljubavi prema onima sa kojim nismo biološki povezani. Porodica koju smo sami odabrali, koju čuvamo i volimo, te sve što radimo, radimo s ciljem da uspostavimo što intenzivniju veze među nama.

To je naša priča. Naš zanat. Naš san.


Tri godine kasnije, s ponosom ističemo da smo stekli mnogo prijatelja, uspješno realizovali značajan broj projekata, te se broj članica i članova naše “porodice” neprestano povećava. Kroz naš rad ostvarili smo saradnju sa projektima koji su promovisali preduzetništvo, sportski duh i stavili naglasak na teme u društvu.


BIS je poziv oduševljene publike na još jednu izvedbu, najveća nagrada za svakog umjetnika, bilo da je glumac, pjevač, stand up komičar, režiser, muzičar … BIS je želja za ponovnim užitkom, ali i motivacija za daljnji, bolji i uspješniji rad.

BIS, skraćenica od Brew Imperial Society je ime našeg projekta – simbol povratka bivšeg kina na scenu sa novim poglavljem u svojoj historiji. Gromoglasnim aplauzom spremni smo da dočekamo ponovno otvaranje vrata kultnog sarajevskog mjesta.
BIS je naše obećanje Sarajevu. Svaka riječ simbolizuje ono što ćemo vam pružiti. BREW je naša posvećenost zanatu koji svaki dan usavršavamo, duh raje koji želimo da prenesemo, te prilika da zajedno stvaramo historiju Sarajeva. IMPERIAL predstavlja želju da se emocije, kultura i kulturološki značaj ovog mjesta kroz historiju očuva kroz novo poglavlje i svrhu njegovog postojanja. SOCIETY (društvo) je energija raje, energija svih pozitivnih dešavanja u društvu, energija uspjeha zajednice kroz razvoj domaćeg brenda. Značaj ove riječi je u odgovornosti da ispunimo obećanje da će društvo (raja), kao i do sada, predstavljati našu temeljnu vrijednost.
Crowdfunding je više od pukog sakupljanja sredstava.

Vjerujemo da su zajednički doprinosi najbolja platforma za stvaranje pozitivnih promjena. Vaša podrška je ono što nas ohrabruje da istrajemo u ovom projektu, te zajedno damo lični potpis u izgradnji kvalitetnije kulturno – zabavne scene u Sarajevu. Vjerujući u vrijednost da je zajedništvo nešto što čini razliku u stvaranju pozitivnih promjena, ovakve inicijative nam pružaju priliku da to i dokažemo. Kao simbol kolektivne akcije za jedan cilj, crowdfunding nam pruža privilegiju da vas se što više pridruži u onome što gradimo.

Ako ste iz Sarajeva, ili ste njegov drag gost i posjetili ste našu mikropivaru–pub na Marijin Dvoru, The Brew Pub, mogli ste primjetiti da se uvijek trudimo biti inovativni i kreativni kada je craft pivo i sadržaj u pitanju. Ugodna druženja, nova poznanstva, podrška, razgovori o našem zanatstvu, događaji podrške, zabavne tematske večeri poput kvizova ili muzike uživo samo su dio pozitivne energije koja svakodnevno kruži prostorom. Za nas u The Brew Co., stvaranje craft piva je umjetnost, način na koji razmišljamo, i na kojem svakodnevno naporno i predano radimo. Ta misao nam je vodilja da upravo našu umjetnost predstavimo u BIS-u, mjestu koje je simbol umjetnosti, kulture življenja i bogatstva duha.

U odnosu na The Brew Pub, Brew Imperial Society će pružiti drugačije iskustvo.

Umjetničke izložbe, koncerti, nastupi stand-up komičara, filmske projekcije, pozorišne predstave i edukacije u kombinaciji sa kreativnom i raznovrsnom ugostiteljskom ponudom samo su dio ponude Imperijala, koji će oslikavati kulturnu i društvenu scenu Sarajeva.

Koncept će istovremeno predstavljati bogatstvo prošlosti kroz priču o kinu Imperijal, te sadašnjosti kroz kulminaciju svega što smo naučili u dosadašnjem radu kroz craft pivarstvoOd prvog dana tvrdimo da je da je craft pivarstvo puno više od kuhanja piva u bezbroj stilova. BIS će to ojačati kroz predstavljanje specifične fuzije modernog i tradicionalnog. Kulturna scena naše države i regije je ogroman ekosistem koji pruža priliku da se spoje strast, iskustvo, inspiracija, želja za prenošenjem poruka, znanje…  Naša želja je da BIS postane dio tog ekosistema. Ideja pokretanja revitalizacije kina Imperijal rodila se u The Brew Co. sa nadom da će projekat biti ostvaren uz podršku i pomoć građanki i građana, te prijateljica i prijatelja grada Sarajeva.

Pored investicija za revitalizaciju Kina koje se kreću od rekonstrukcije, građevinskih radova, čišćenja i popratnih elemenata koji će omogućiti da se BIS pri otvaranju adekvatno spremi za vašu posjetu, ova tri elementa imaju posebnu ulogu. Zamislite prostor koji obećava raznovrstan edukativno-zabavno-kulturni sadržaj, rekonstruisan, očišćen, uređen, dijelom pretvoren u ugostiteljski objekat sa novim i drugačijim sadržajem ...

… a sada zamislite filmsku projekciju nadolazećih mladih režisera naše države bez projektora? Fenomenalan koncert bez kvalitetnog zvuka u vidu miksete ili možda predstavu kojoj je potrebna vizuelna podrška bez projektora? Nema smisla?

Slažemo se. Iz tog razloga vaša podrška ovoj kampanji će 100% biti usmjerena ka kupovini ovih elemenata, tako da, kada dođete radi omiljene predstave, benad ili filmske projekcije u “Brew Imperial Society”, znat ćete da ste upravo vi to omogućili.


 


Da li zbog toga što smo se odvažili da pokrenemo priču o craft pivarstvu u Sarajevu, da li zbog našeg neposrednog pristupa radu, ili jednostavno što im se svidio okus našeg piva – podrška naše zajednice – naše raje – nije izostala od samog početka prije skoro više od tri godine. Još uvijek smo tu. Spremni za jedno novo poglavlje u našoj priči koja nas je dovela do privilegije i zadovoljstva da još jednom probamo da ostvarimo sve ono u što vjerujemo. Vodeći se idejom da zajedno možemo biti inicijatori promjena, spremni smo da zajedno sa rajom započnemo projekat za koji vjerujemo da će donijeti pozitivnu promjenu na sceni grada Sarajeva. 

Spontanom, dobrovoljnom podrškom prijatelja The Brew C.o, u radnoj akciji čišćenja budućeg prostora BIS-a, 17. februara ove godine započela je revitalizacija.