Kako glasi pitanje na koje Mark Zuckerberg nije imao odgovor?!

getty images, snl

Šef Facebooka Mark Zuckerberg svjedočio je pred američkim senatorima zbog afere u kojoj su procurili lični podaci miliona korisnika Facebooka.

Zuckerberg je na saslušanju objašnjavao kako njegova kompanija štiti privatnost korisnika i njihove podatke kako ne bi bili zloupotrijebljeni za političke kampanje. Objavljen je i dokument njegovih izjava. Tridesettrogodišnjeg internetskog mogula senatori su ispitivali na zajedničkom saslušanju Odbora za trgovinu i pravosuđe o raznim temama, od Facebookove reakcije na navodno rusko miješanje u izbore, do privatnosti potrošača i govora mržnje.


Tokom skoro pet sati ispitivanja koje su provela 44 američka senatora Zuckerberg se ponovo izvinio za niz problema s kojima se suočava Facebook, od manjkave zaštite podataka do ruskih agenata koji su koristili Facebook kako bi utjecali na američke izbore


Bilo je očigledno da Zuckerberg želi da izbjegne odgovor na ovo pitanje, a na kraju kada je morao nešto da kaže, rekao je da će kompanija na to pitanje odgovoriti „naknadno“.

Što je još bizarnije, tvrdio je da ne zna odgovor na to pitanje, iako je on osnivač društvene mreže Facebook.


“Postoje tvrdnje da Facebook može da prati aktivnost korisnika na internetu čak i kada su oni izlogirani. Da li nam možete potvrditi da je to točno?“, upitao je senator.

“Senatore, želim da odgovorim na ovo pitanje točno, pa je najbolje da moj tim i ja dostavimo izvještaj o tome naknadno“, odgovorio je Zuckerberg – “Znam da ljudi koriste cookies na internetu i oni se sigurno mogu povezati s aktivnostima nakon sesija. To radimo iz više razloga uključujući sigurnost i odmjeravanje reklamnog sadržaja kako bi bio što efikasniji. Ali, želim da budem siguran da sam dao točan odgovor, pa mi dajte vremena da vam o tome ostavim izvještaj naknadno.“


Još 2016. godine, Facebook je objavio da će pratiti korisnike koji koriste cookies, Like i Share opcije na ostalim sajtovima.