Pogledajte novi dom glumca Jeremy Ironsa

SNL

Priznati britanski glumac Jeremy Irons naprasno je odlučio da kupi ogromni napušteni zamak u Irskoj, potpuno ga restaurira i vizuelno prilagodi svom eklektičnom i ekscentričnom duhu. Rezultat je očekivano nevjerovatan, u šta se možete uvjeriti i sami.

Spektakularni zamak u boji terakote pod nazivom Kilcoe, hipnotiše svojom spoljašnjom konstrukcijom sa dvije kule. Teško je zamisliti da je prije dvadeset godina ovo bila jedna velika ruina, samo fragment dugovjekovne historije. Puno truda i pažnje uloženo je kako bi restauracija bila što vjernija originalnom izgledu koji datira još iz XV vijeka. Prije ulaska na imanje, na kamenoj ploči uklesan je natpis: „Mnoštvo srca krije se u ovim zidovima. Radili smo četiri godine najbolje što smo umjeli. Ono što smo uradili vi sada gledate.“ A pogled je bez svake sumnje impresivan.

...........................

Jeremy Irons u ovom predivnom zamku odmara od svih i svega, ali zbog mnoštva soba često ima goste. Uživa u miru i slobodi, ispijanju mnogo kafe i pušenju nebrojano smotanih cigareta dnevno. Ovo je prava „mala“ oaza u njegovom stilu; aktivnosti poput vožnje čamca jezerom i klackanja u kočiji sa upregnutim konjem, samo su neke od usputnih Jeremyievih aktivnosti. Sve to se naravno odvija u pratnji vjernog psa. Doza britanskog humora u ovom staromodnom načinu života sa modernim boemskim tvistom jeste što u svakoj sobi postoji interfon. Tako se Džeremi šali sa svojim gostima, pa ih često njegov glas budi i dobacuje neprimjerne komentare. 

Zamak je okružen tvrđavom što dodatno naglašava srednjovekovnost čitave konstrukcije. Međutim, unutra se nalaze i nezaobilazni elementi savremenog života, poput tekuće hladne i tople vode, struje i naravno interneta. Zamak je ispunjen raznim umjetninama, starim namještajem, sanducima, lusterima, knjigama, interesantnim objektima i memorabilijama, koje je glumac donio iz raznih delova svijeta. Tu su tepisi iz Maroka, jaram za šetanje kamile sa Nepala, replika alatke iz starog Rima pod nazivom tribulum, violina koju je sam napravio, i stari drveni konj u realnoj veličini. 

U zamku može komotno da boravi trinaest ljudi u isto vrijeme, ali je Ironsova spavaća soba posebno ušuškana i izolovana, nalik starom drvenom brodu. Niše i udubljenja koje presjecaju prostor prave interesantne mikro odaje za sebe, dok visoke i strme stepenice unose dramatičnu dinamiku, a pokazale su se i kao dobar način da se ostane u kondiciji. Prozori čine da unutrašnjost obasjava prirodno paperjasto svjetlo, što daje posebnu magličastu čar čitavoj atmosferi, a pogled se pruža na sve četiri strane sveta. Poseban detalj je i krevet u jednoj od soba, koji slobodno visi preko debelih kanapa, zbog čega djeluje kao da lebdi. 

Jeremy Irons je odavno bacio oko na Kilcoe, i kada su se kockice konačno složile odlučio je da se ozbiljno pozabavi njime. U tom trenutku bilo mu je dosta glumačkog života i lažnog glamura, a pošto je oduvijek volio da rizikuje, ovaj zamak pokazao se kao pravi izazov za njega i njegovu suprugu. Zapravo, po riječima njegove žene „zamak je bio predivna ruina koju je trebalo spasiti“. Od trenutka kada je dospeo u ruke renesansnog čovjeka i talentovanog glumca, to se svakako i desilo.