Fuad Backović Deen od samih početaka svoje karijere slovio je kao neko ko se uvijek izdvajao. Njegova ekscentričnost i nemirni duh doveli su ga do vrata slave i ozbiljnog imena u svijetu pop kulture. Upravo grupa kojoj je pripadao Fuad je razvila ponovo nadu da će muzika mladih opstati i narasti kroz generacije koje su bile izgubile nadu da će Sarajevo moći ponovo iznjedriti najveće pop zvijezde.

Desila se Danica i baš ta nova generacija je prepoznala nove lidere u novoj eri muzike koja je približila tonovima kakvih ste mogli čuti i putem stranih muzičkih mreža. Prvo, pojavom prvih mobilnih operatera, te pojavom interneta širila se različita muzička epidemija, a unutra nje Fuad je pronašao s momcima put do srca mnoge djece i tinejdžera koji bi za ples oblačili očeve pidžame i na priredbama emitirali ples i pjesmu tadašnje grupe. Kako je vrijeme odmicalo Faud Backović je dodao svoj alias Deen kojeg je javnost odmah prihvatila. Bile su to njegove godine. Dueti, Eurosong, hitovi i saradnje ali i skandali, utrali su put nekome ko je znao biti uvijek svoj i prvi vjerovati u ono što želi. Danas je stariji i pametniji. I danas ga BiH i region voli. A s njim smo razgovarali.


Nakon pauze ponovo si se pojavi s jednim izuzetnim singlom. Zašto tolika pauza?
Nakon Eurosonga i same težine projekta trebalo mi je da napravim pauzu i malo se odmorim. Bilo je zaista jako teško i uzelo mi je mnogo vremena i mnogo energije. Čekao sam pravi trenutak da završim rad na novoj pjesmi. Mislim da je izašla tačno onda kada je trebala.


Da li je ovo svojevrsna najava za neki projekt koji slijedi?
U svakom slučaju, rad s novim pjesmama se nastavlja. Ovo sigurno jeste najava jednog novog, ozbiljnijeg i zrelijeg zvuka. Bilo je i vrijeme, zar ne?


Jedan si od rijetkih koji pažljivo radi na pjesmama. Da li je to tajna uspjeha?
Nisam siguran da postoji tajna formula za uspjeh u ovom poslu. Napravio sam mnogo pogrešnih poteza u karijeri ali to me sigurno nije spriječilo da idem dalje. Bitno je da sam iz svih tih grešaka izašao jači i usudio bih se reći pametniji. Biram isključivo one pjesme koje mi se dopadnu na prvo slušanje. Mnoge od njih su se na kraju dopale i publici, što je i najbitnije.


Generacija devedesetih tebe je iznjedrila na tron. Osjetiš li razlike u novim generacijama?
To je neuporedivo. Današnje generacije su potpuno drugačije i potpuno je drugačiji pristup ovom poslu. Mnogo površan i instant. Vrlo amaterski.

Koliko je teško ili lako pratiti trendove showbiznisa?
U našim uslovima skoro je pa ne moguće pratiti svjetske muzičke trendove. Mi smo malo tržište I jedan vrlo specifičan i težak mentalitet. Teško prihvatimo ono što je novo i drugačije. Malo nas je koji smo u korak s vremenom na balkanskoj muzičkoj sceni.


Kažu da je JK neko ko to sada najbolje radi. Da li je ona poznala da nova era donosi i nova pravila ili joj se posrećilo?
Ona je uvijek bila vrhunski profesionalac i poznavalac Show biznisa. Svjetska žena na brdovitom Balkanu. Hrabra i drugačija. Traje već dugi niz godina što potvrđuje njen kvalitet.


Da li oni koji tek počinju moraju tako postupati?
Ona je sigurno neko od koga se mnogo može naučiti kada je ovaj posao u pitanju. Kopirati ne treba ali treba pratiti one koji to rade najbolje .Za tebe su rekli da si neko ko bilježi rejting gdje god se pojavi. To bi mi rekli da si na muzičkom nebu pop-zvijezda. Jel to zato što nemaš dlake na jeziku?
Vrlo je nezahvalno pričati o samom sebi na takav način. Nisam sebe doživljavao nikada kao veliku zvijezdu i trudim se čvrsto držati zemlje. Kažem uvijek ono što iskreno mislim svidjelo se to nekome ili ne, to sam jednostavno ja.Prošla godina je bila jedna od onih gdje su ti odali priznanje za styling. Na Izboru muškarca godine 2017. si dobio nagradu najbolje obučenog muškarca -muškarac sa stilom 2017. Koliko ti to znači?
Znači mi mnogo zaista i iskoristio bih ovu priliku da se od srca zahvalim SNL magazinu i svima onima koji su glasali za mene. Kao neko ko se bavi ovim poslom, vrlo mi je bitno kako ću nastupiti pred mojom publikom. Tako bi trebale razmišljati sve moje kolege.


Da li muzičke zvijezde moraju uvijek voditi računa o tome kako se oblače?
Apsolutno. To je imperativ u ovom poslu i ne smije biti nikako drugačije!


Uvijek si bio neko ko je svaku kritiku prihvatio. Mi mislimo da mnogi ne znaju kritiku primiti.  Je li ovo društvo u kojem živimo takvo?
Kritike stoički prihvataju samo oni koji su potpuno sigurni u sebe i zadovoljni sobom. Kada se baviš ovim poslom moraš biti spreman na sve. Neko će da te hvali a neko da kritikuje, to je sasvim normalno. Treba biti dostojanstven do kraja i raditi ovaj posao s mnogo ljubavi i odricanja.Šta tebe može najviše iznervirati?
Primitivizam, neznanje, ignorantnost i amaterizam!


Kada bi ponovo mogao birati šta da postaneš, da li bi opet bio ovo što si danas ili nešto drugo?
Ne bih apsolutno ništa mijenjao kada sam u pitanju ja i moja karijera. Bilo je mnogo lijepih ali i ružnih trenutaka... to je bio moj put odrastanja i sazrijevanje. Ponosan sam na sve.


Gdje najčešće putuješ?
Putujem svuda. Do sada sam obišao nekih četrdesetak zemalja i svaka je vrlo posebno iskustvo. Putovanja vam šire vidike i obrazuju vas na vrlo poseban način, toplo preporučujem svima onima koji su u mogućnosti da putuju sto više. Trenutno sam u Californiji tačnije u Los Angelesu i potpuno sam oduševljen.Priča se da bi se uskoro mogla desiti turneja...
U Los Angelesu boravim i privatno i poslovno što znači da intenzivno radim na novim pjesmama ali i pripremi nastupa. Bit ću vrlo sretan da nove pjesme i muziku podijelim sa svojom dragom publikom. Dobro, ovdje sam možda malo više poslovno nego privatno.