Pranje suđa vam može uništiti brak

getty images, snl

Stručnjaci i terapeuti koji rade s parovima slažu se u jednom - za vezu koja neće propasti potreban je rad i trud, a ne samo zajedničko izležavanje pred Netflixom. Žene često preuzimaju kućanske poslove na sebe zbog osjećaja manje vrijednosti pa im uloga „dobre kućanice“ u odnosu ulijeva osjećaj sigurnosti. A muškarcima koji su odrasli uz majke koje su obavljale sve ili većinu kućanskih poslova i ne pada na pamet da bi moglo biti drugačije. Oni često i ne primjećuju da se gomila prljavo rublje ili da treba oprati suđe.

Malo-pomalo, ženi postaje sve teže, uz posao, voditi računa i o kućanstvu pa počinju izbijati svađe: Kako on ne primjećuje da je njoj teško? Zašto ona uvijek sve mora sama? Što dulje traju, ove je uloge teže mijenjati, tako da je dobro što prije krenuti u rješavanje problema.

Izgleda da nisu svi kućanski poslovi jednaki i da neki imaju veći potencijal da vam unište vezu od drugih. A, vjerovali ili ne, “najproblematičnijim” kućanskim poslom smatra se pranje suđa. Znanstvena studija koju je provelo američko Vijeće za suvremene obitelji (Council of Contemporary Families), došla je do zaključka da je krajnje vrijeme da podijelite kućanske poslove ako želite sačuvati vezu. Analizirajući utjecaje pranja suđa, pranja rublja, čišćenja kuće i kupovine, znanstvenici su došli do zaključka da su žene u heteroseksualnim vezama koje u većini slučajeva peru suđe “manje zadovoljne vezom, kao i seksualnim životom”, u odnosu na one koje taj posao dijele s partnerom.

U prilog tome koliko je važan ovaj naizgled beznačajan posao, govori i to da je ravnopravno pranje suđa među partnerima “najveći izvor zadovoljstva među ženama” kada je riječ o kućanskim poslovima.

OK, možda je ponekad malo “gadno” prati suđe, posebno ako je neko vrijeme stajalo u sudoperu, ali taj faktor “gadnosti” nije jedino zbog čega se ovaj posao povezuje s nezadovoljstvom u vezi.

U anketi provedenoj prije nekoliko godina, 30 posto parova je reklo da naizmjenično idu u kupovinu s partnerom, a 29 posto da dijele pranje suđa. Sudeći prema ovoj studiji, “svaljivanje” kućnih obaveza na samo jednog od partnera ima jako loš utjecaj na vezu. Razlog za to je vjerojatno taj što partner koji radi više uspoređuje svoje obaveze s partnerom koji radi manje, a taj osjećaj nezadovoljstva onda može “oblikovati” i njihov stav o vezi općenito.

Zato, sljedeći put kada vas dama pita biste li mogli oprati suđe, možda bi bilo mudro da se prihvatite posla bez imalo razmišljanja.