Za poslovni uspjeh čitajte biografije uspješnih ljudi

getty images, snl

Ako želite uspjeti u poslu onda svakako morate početi čitati knjige. Bez obzira da li ste poduzetnik ili menadžer koji želi napredovati u multinacionalnoj kompaniji u kojoj radi, bitno je da svoje slobodno vrijeme odvojite za čitanje knjiga. U knjigama ćete naći zanimljive stvari koje će vas brže dovesti do cilja i pomoći vam da se izdvojite od konkurencije. Postoji jedan trik kod čitanja knjiga, a spominju ga mnogi uspješni i poznati poslovni ljudi.

Naime, radi se o tome da je bitno izdvojiti iz knjiga ono što je korisno za vaš uspjeh pa iako se radilo i samo o pet posto sadržaja. Možda ima svega nekoliko rečenica koje su korisne za praktičnu primjenu, dok je ostalih 99 posto sadržaja bez veze. Naravno, to vrijedi i za posjet konferencijama gdje možete slušati razna predavanja.

Naprimjer, neki uspješan poslovni čovjek govori o svojem poslovanju, ali to prezentira na dosadan način i sve što je rekao vi već znate. Ali, zadnjih pet minuta on kaže par rečenica koje vas trgnu iz drijemanja i zapamtite ih. Isto je i s knjigama. Pamtite ono što vam privuče pažnju, za što vidite da bi vam moglo pomoći. Birajte knjige u kojima su predstavljene biografije uspješnih poslovnih ljudi, čitajte njihove izreke, proučavajte njihove poteze i zapisujte ono što vam se čini važnim.

Sam čin čitanja može imati značajne pogodnosti, od poboljšavanja zdravstvenog stanja do povećavanja kapaciteta za empatiju i strateško donošenje odluka.

Ali, ako ste nekada čitali o navikama uspješnih ljudi, sigurno ste primijetili da oni žudno čitaju biografije i autobiografije.

Bivši dizajner brenda Air Jordan i osnivač Pensole shoe design akademije kaže da svoj uspjeh duguje inspirativnoj biografiji Jackie Robinson.“Ono što je meni tu odgovaralo je to što Jackie nije bio najtalentiraniji igrač. Nije se radilo samo o njegovim fizičkim sposobnostima, nego o mentalnoj snazi… Bilo je potrebno da izdrži više od drugih igrača i to je ono što sam ja naučio od njega“, rekao je jednom prilikom za sajt Fastcompany.

Elon Musk, sam predmet biografije koja je ubrzo postala bestseler, bezbroj puta je govorio o svojoj ljubavi prema biografijama o velikim izumiteljima i poduzetnicima, posebno o Howardu Hughesu, Benjaminu Franklinu, Albertu Einsteinu i Nikoli Tesli.

Biografija o Benjaminu Franklinu je jedna od boljih, a za nju važi da je utjecala na mnoge živote uspješnih ljudi. Nekoliko odličnih biografija Aleksandra Hamiltona važe za knjige koje se mogu nazvati „skrivenom samopomoći“.

Priče o ljudskim životima su jedini pravi lijek protiv arogancije. Kada pomislite na ono kroz što su vaši prethodnici morali da prođu da bi uspjeli, shvaćate da nema mjesta povijanju glave pred nedaćama i da nema sramote ako želite da uspijete na pošten način.

Knjiga vas educira, ona vam pomaže riješiti problem. Sigurno je bolje da pročitate svaki tjedan jednu knjigu nego da se vikendom zavalite ispred televizora ili da surfate po Facebooku i Twitteru. Kada čitate širite svoje vidike, počnete promatrati neke stvari iz drugog kuta i puni ste znanja koje možete primijeniti u vašem poslovanju.