Kako pušiti kubanske cigare

getty images, snl

Cigara je najpoznatiji duhanski proizvod izrađen od rezanog i fermentiranog duhana umotanog u duhanski list. Postoji stotine različitih tipova cigara i svaka je sasvim posebna kao i samo usluživanje cigara i cigareta.

Simbol luksuza, prestiža i Kube, cigare su vjekovima unazad jedan od omiljenih poroka. One idu od malenih „Korona” ili „Cigarilosa” od 12 cm, do 17 cm dugačkih „Pantela”, malenih „Polukorona”, veličine palca, do čuvenih (20 do 24 cm) „Duplih korona”. Najveće od svih su „Lonsdale”. Pušači biraju cigare prema osobnom afinitetu i raspoloženju. U nekima se najviše uživa ujutro ili po podne, druge se tradicionalno koriste poslije večernjeg jela, uz čašu vina.

Cigare se proizvode u velikom broju boja i jačina. Što je cigara tamnija, to je jača i zahtjevnija. Najpoznatija je smeđecrna „Maduro”, jaka, teška cigara koja odgovara samo najiskusnijima. Najlakši je zeleni „Klarisimo”, veoma blaga, slatka cigara koja je popularna u SAD. Obični „klaro” je blaga, tamnosmeđa cigara, prijatne arome.

Koliko god vjerovali ili ne u to da je pušenje cool samo zato što je oko cigare napravljena dobra marketinška priča, koliko god bili svjesni da pušenje i nije baš zdrava navika, i dalje postoje ljudi koji smatraju da je pušenje cigara cool.
Kako i ne bi kad redovito “naletavamo” na fotografije Brucea Willisa, Morgana Freemana, Jacka Nicholsona, Ala Pacina i još mnogih drugih cool likova s cigarom u ustima.

Anatomija cigare
Duhan su na naše prostore donijeli Turci početkom XVII vijeka. Fabrička prerada duhana na našim prostorima je počela u drugoj polovini XIX vijeka.
Tijelo cigare sastoji se od tri dijela – fillera (srži – unutarnjeg dijela), bindera (omot oko unutarnjeg dijela) i wrappera (vanjskog omota oko fillera i bindera). Wrapper je vanjski list koji drži sve dijelove cigare zajedno. Binder je omot oko unutarnjeg dijela, fillera ili najvažnijeg dijela cigare. Cigara, također ima kapu, dio koji stavljate u usta, footer odnosno dio koji palite, te band, odnosno naljepnicu na kojoj je ime branda.

Rezanje cigare
Svakako investirajte u dobar rezač. Ako nije dovoljno oštar, cigara će se raspasti. Rezanje zahtjeva nešto vježbe. Ako odrežete premalo, nećete uspjeti dobro povući dim. A ako je odrežete previše, mogla bi se raspasti. Za početnike je najidealnije rješenje rezač u obliku giljotine. Nakon što ga postavite na stol, moći ćete lakše i preciznije odrediti mjesto reza.

Kako je pripaliti
I ovdje je važna oprema. Nemojte cigaru paliti upaljačima poput Zippoa, promijenit će njen okus. Najbolje je koristiti šibice ili uložiti u upaljač baš za cigare. Ako ste mislili da se cigara pali isključivo dok je u ustima, prevarili ste se, kao i mi. Dok je palite, cigara je prilično vruća i treba biti prilično umješan ako je palite dok je u ustima. No, nećete biti ništa manje cool ako cigaru palite držeći je u ruci, gdje onda možete i dobro vidjeti što radite pa je tako pripaliti pažljivo i ravnomjerno.

Uživanje u pušenju
Prvo i osnovno pravilo, ne udišite dim. Nitko ga ne udiše. Također, ne pušite prebrzo. Cigare su dizajnirane da se puše polako i da se u tom činu opušteno uživa. Ako pušite prebrzo, dim će biti prevruć. S druge strane, ako ste prespori, cigara će se ugasiti ili izgorjeti. Jednom kad ste gotovi, ne gasite cigaru kao cigaretu. To se smatra vulgarnim. Ostavite je sa strane i ugasit će se sama.

Brendovi cigara koji su trenutno u samom svjetskom vrhu:

“Sol Cubano Connecticut”
“Aficionado”
“Rocky Patel Vintage 92”
“Sancho Panza”
“Cusano 18”
“Sol Cubano Corojo”
“Oliva – Flor de Oliva”

Cohiba je cigara napravljena 1966. godine za predsjednika Fidela Castra. Postoje tri linije:
1. Linea Clasica
2. Linea 1492.
3. Linea Maduro