Budimpešta: Znamenitosti koje morate posjetiti

getty images, snl

Budimpešta, glavni grad Mađarske i glavni politički, industrijski, trgovački i prometni centar zemlje. Postala je jedinstveni grad 1873. godine spajanjem Budima i Starog Budima na desnoj obali Dunava s Peštom na lijevoj (istočnoj) obali. Budimpešta ili kako je odmilja zovu - kraljica Dunava. Od svih deset zemalja i četiri prijestolnice kroz koje teče snažni Dunav, veličanstvena Budimpešta, s devet predivnih mostova, zasigurno je najljepša.

To je grad prepun monumentalnih građevina, prekrasnih crkvi i bazilika, uskih uličica, poznat po mnogobrojnim ljekovitim termama, odličnoj hrani i uzbudljivom noćnom životu. S lijeve strane nalazi se brdoviti, nacionalni i konzervativni Budim, a s desne ravna i liberalna Pešta. Zajedno tvore savršenu cjelinu - grad Budimpeštu, meku civilizacije i kulture, muzu generacija umjetnika. Budimpešta je vjerojatno jedan od kulturološki najvažnijih gradova u ovom djelo Europe i sjedište brojnih UNESCO spomenika. Mnogi je nazivaju "Parizom Istoka", zbog činjenice da leži na prekrasnom Dunavu.

Buda ili Budimski dvorac je kraljevska palata sagrađena u 13. vijeku. Ovo je vjerojatno i jedno od najvažnijih i nezaobilaznih mjesta u cijeloj zemlji! Čak ju je i UNESCO uvrstio na svoju listu. Dvorac predstavlja nezaobilazan dio mađarske povijesti, a tijekom godina, vidio je dobre i loše dane. U posljednjih nekoliko godina, postao je poznat i kao mjesto gdje se održavaju i neki od najboljih gastronomskih sajmova i kulturnih festivala, kao što su Mađarski festival Palinka, Uskršnji sajam, Vinski festival, kao i Mađarski festival folklora.
Mađarski nacionalni parlament je često oslikavan na gotovo svakom suveniru grada. Ova neogotička ljepota završena je krajem 19. stoljeća, kao rezultat jednog takmičenja. Osim što je spektakularan izvana, Mađarski parlament ima neke posebne stvari skrivene unutar. Ono što zasigurno ne smijete propustiti je soba s krunskim draguljima kraljevine Mađarske. Priča kaže da su ti dragulji izgubljeni i ukradeni mnogo puta. Nakon Drugog svjetskog rata, prevezeni su u zapadnu Europu i na kraju su ih dali američkoj vojsci da ih čuva od Sovjetskog Saveza. Kasnije, tijekom hladnog rata, krunski dragulji čuvani su u američkom sefu za kovanice (Fort Knox, Kentucky) zajedno sa većinom američkih rezervi zlata. Na kraju su se vratili u Mađarsku pod vodstvom Jimmyja Cartera 1978. godine. Zanimljivo je spomenuti da je Mađarski nacionalni parlament treći najveći parlament u svijetu, sa nevjerojatnih 700 soba, kao i impresivnih 19 kilometara hodnika i stepenica.

Trg heroja (Hosok tere), lociran na kraju Avenije Andrássy, mjesto je na kome se nalazi jedan od najznačajnijih spomenika grada, koji prikazuje sedam poglavara nacije, za koje se vjeruje da su vodili mađarski narod od središnje Azije vodili do Karpata. U centru spomenika nalazi se Arhanđeo Gabriel, koji drži mađarsku krunu, a sa dvije strane, nalaze se motivi koji prikazuju niz drugih značajnih figura iz mađarske povijesti. Smješten na umjetnom ostrvu u srcu Budimpešte, blizu parlamenta, nalazi se Vajdahunyad dvorac, jedno od najneobičnijih mjesta ovoga grada, za koje je vezana i jedna neobična priča.Naime, vjeruje se da je dvorac u početku bio namijenjen privremenoj izložbi, te da je izgrađen je od drveta i kartona! Međutim, građevina je uskoro postala takav hit, da su vlasti grada 1904. godine odlučile da naprave malo otporniji objekt, te je tako nastao ovaj dvorac. Danas je ovo mjesto možemo promatrati iz četiri dijela, koji prikazuje gotičku, baroknu, renesansnu i romaničku arhitekturu. Cijeli kompleks se sastoji od 21 manje povezane zgrade, od kojih je svaka projektirana kao kopija drugih značajnih građevina koje se nalaze širom Mađarske i Rumunije.