Ljudi koji se više ljube su zdraviji

getty images, snl

Nema ljepšeg osjećaja nego kada vas ljubi netko koga volite. Dodir usana je odraz intimnosti, bliskosti, emocija, način da se kaže mnogo više nego riječima. To je univerzalni jezik ljubavi.

Dodir usana je odraz intimnosti, bliskosti, emocija, način da se kaže mnogo više nego riječima. To je univerzalni jezik ljubavi. Mnogi pisci, slikari, vajari, pa i naučnic pokušavali su da opišu poljubac kao magičnu snagu bliskosti i prepuštanja drugoj osobi. Sve tajne zavođenja, seksualni priručnici, prethodno iskustvo, nevažno je kada je u pitanju poljubac. On izaziva najtoplije osjećaje koje se šire od senzibilnih nerava na usnama do najudaljenihijih tačaka na tijelu. 


Ali, da li ste znali da poljubac ima i izuzetan efekat na fizičko zdravlje? Jedno istraživanje ruskih naučnika dokazalo je da poljubac ima različite pozitivne utjecaje na psihofizičko stanje. Naučnici se dugi niz godina spore oko poente poljupca, jer im nije najjasnije koji je njegov evolutivni smisao. Brojni antropolozi smatraju da se ljubljenje razvilo od njuškanja, što objašnjavaju činjenicom da se i danas neki narodi (kao što su Eskimi), umjesto ljubljenja, trljaju nosevima, što je česta pojava i u životinjskom svijetu. Zbog kompleksnosti ove tematike postoji i posebna naučna disciplina koja se bavi poljupcem - filematologija

Psiholozi  su se tijekom istraživanja koje je vodio Kory Floyd sa Sveučilišta Arizona fokusirali na poljupce s romantičnom/seksualnom konotacijom, a rezultati… poželjet ćete se ljubiti još više.

Znanstvenici su istraživali kako ljubljenje djeluje na stres i opće mentalno stanje, a u studiji su sudjelovali parovi koji su u braku ili još izlaze, ali žive zajedno. Tijekom šest tjedana pola parova koji su sudjelovali u istraživanju dobilo je “uputu” prema kojoj se trebaju ljubiti češće nego što to inače rade.

“U početku možete jednostavno ciljano sjesti tijekom dana i ljubiti se. Nakon nekog vremena verojatno ćete primijetiti da vam je to postao ‘rutinski’ dio vaše interakcije. Očekujemo da će se to dogoditi u trenutku kada se budete ljubili češće i duže nego što to trenutno radite”, zaključuje Floyd.

Ostali parovi su se trebali nastaviti ponašati uobičajeno.

Iako je proučavano i mnogo drugih faktora, ključna promjena koja je uočena među sudionicima istraživanja ticala se njihovog zadovoljstva u vezi, stresa i razina kolesterola. Konkreno, tijekom šest tjedana kod partnera koji su se češće ljubili zabilježena je niža razina stresa i viši stupanj zadovoljstva u vezi. A ono što je također jako važno, opala im je i razina kolesterola u krvi. Niži kolesterol značajan je zato što je povišeni kolesterol faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

Izgleda da bi na listu onih općih uputstava koja izdaju kardiolozi uz “budite fizički aktivni, hranite se zdravo” trebalo dodati i “ljubite se što više”.

Sljedeći put kad budete nervozni i pod stresom, nemojte se svađati s osobom koju volite. Ljubite se.