Tomislav Cvitanušić istrčao najstariji svjetski maraton

Mario Klein za SNL magazin

Tomislav Cvitanušić nekadašnji košarkaš KK "Bosna", a danas maratonac, triatlonac i alpinista u ponedjeljak je istrčao Bostonski maraton koji važi za najstariji i naprestižniji marton na svijetu.

Nastao davne 1897. godine, Bostonski maraton je najstariji i najprestižniji maraton današnjice. Inspiriran velikim uspjehom prvog maratonskog takmičenja održanog na Ljetnim olimpijskim igrama 1896. godine, prvi Bostonski maraton održan je 19. aprila 1897. i od tada se tradicionalno održava svakog trećeg ponedjeljka u aprilu. U odnosu na 1897. godinu kada je brojao tek 15 sudionika, Bostonski maraton danas broji preko 30.000 sudionika i sudionica svake godine te preko pola milijuna gledatelja.

Cvitanušić je uspio je istrčati i završiti bostonsko takmičenje iako mu vremenski uvjeti i nisu išli na ruku jer je padala jaka ledena kiša. Na svom Facebook profilu opisao svoje utiske s maratona te naveo kako nije impresioniran rezultatom kojeg je postigao, ali da ga ipak raduje što je uspio završiti takmičenje.

Do sada je Cvitanušić s uspjehom završio četrnaest maratonskih utrka širom svijeta. Uspješno je sudjelovao i dva puta završio, 2012. i 2016. godine, najtežu triatlonsku trku na svijetu poznatu pod nazivom "Ironman". Pažnju naše, a i šire javnosti u regionu, privukao je u 2016. godini trčeći Sarajevski polumaraton sa slijepim mladićem Mustafom Mehićem, s kojim je nakon pet mjeseci priprema uspješno završio trku duzine 21,1km u vremenu od 2 sata 5 minuta i 30 sekundi.


Cvitanušić je još jednom opravdao titulu "Muškarca godine 2016." koju mu je dodijelio naš magazin.