Model godine 2017: Jasmin Drinjaković

Aida Redžepagić za SNL

Pozicija muških modela u svjetskoj modi nekoliko je puta mukotrpnija i nestabilnija od one koju uživaju njihove ženske kolegice -ako je takvo što uopće moguće zamisliti. Mainstream modni mediji tu tematiku vješto zaobilaze kao da se radi o Pandorinoj kutiji koju svi poznaju ali nitko ju ne želi otvoriti. I dok se u javnosti naveliko raspravlja o kokainu, prostituciji, anoreksiji, i svim ostalim zamkama koje očekuju mlade djevojke - nitko ne razmišlja o ispitivanju istih problema koji se pojavljuju u svijetu muških modela. Po tom segmentu, u ionako diskriminirajućem modnom svijetu, momci su više nevidljivi i manje bitni od djevojaka.

Ako nisu potpisali ugovor s kozmetičkim ekstenzijama kuća Ralph Lauren, Gucci ili Dolce & Gabbana, muški modeli apsolutno su potplaćeni u odnosu na svoje kolegice kada je primjerice riječ o iznosima koje dobivaju za modne kampanje. Njihov egzibicionizam, jer kako drugačije nazvati tu modnu pustolovinu, osvaja zlatne poene tek kada ih u svoje krilo uzme Gap ili možda H&M koji za svoje kampanje i lookbookove izdvajaju velike honorare. Tužno ali istinito: pozicija muških modela sve je neizvjesnija, neozbiljnija i kritičnija.
Koliko god se nespretni novinari ponekad zaigrali s epitetima, činjenice govore kako u općoj i modnoj javnosti sintagma muškog "supermodela" nikada nije postojala. Ako malo bolje razmislite na prste jedne ruke jedva možete nabrojati nekoliko muških modela koji su zaslužili titulu "top". S druge strane, ta ista imena koncizno mogu nabrojati samo oni modni insajderi koji se posebno i koncentrirano zanimaju za to područje modelinga.

Momcima danas nisu presudile samo cure, oko kojih se PR biznis mode uvijek vrtio, već i celebrity glumci koji su preoteli i ono malo potencijalnih reklama koje su ostale na ogoljenom tržištu. Jedino razdoblje u posljednjih petnaestak godina kada je muški modeling bio na vrhuncu usko je povezano uz Hedia Slimanea i "Dior Homme revoluciju" koja je naglavačke promijenila poimanje "muškog modela" u 21. stoljeću. Hedi je svojim casting izborom eliminirao sve one dečke koji su se tada smatrali modelima te je stvorio posve novu struju "dječaka s ulice" koji su preko noći postali njegove muze. Nesretnoj poziciji muškog modela pojava androgenosti još je više naštetila jer varijacije na tu temu postale su beskonačne. Prije svega, 80% današnjih modela nisu muškarci već dječaci koji su izloženi opasnom utjecaju modne industrije. Komercijalni klijent od vas traži zdravi, "boy next door" izgled dok važan modni klijent želi androgenu rock izgladnjelost koja graniči s ozbiljnom definicijom manoreksije, termina o kojem se u javnom prostoru još uvijek izuzetno malo razgovara.

Kao magazin koji promovira vrijednosti muškarca, svakako dolazi u obzir š osvrt na mušku modnu scenu u BiH koja je jedna od najtežih i upravo je zbog toga treba i nagraditi. Model godine BiH za 2017.godinu jeste Jasmin Drinjaković. S njim smo razgovarali o ovim temama.

Što je to što posebno definira Jasmina?
Pozitivan stav i gard. Zvuči otrcano ,ali zaista je tako. Pristupačan ,otvoren i iskren.

Da li si ikada razmišljao o tome što je to što definira jednog modela?
Nisam posebno, ali pretpostavljam da je to lična potreba i želja predstaviti se u što boljem svjetlu ,a samim tim biti što više profesionalan, pa tako i uspješan.

Što znači biti model u BiH?

Modeling isključivo u BiH može biti samo izvor dobrog džeparca . Da bi se njemu posvetilo kao profesionalnom zanimanju mora se raditi u inostranstvu.

Koliko si imao godina kada si se prvi put stao pred foto aparat?
Nepunih 18 . Drugi su prepoznali potencijal u meni prije nego ja sam . Krenulo je od mog prvog fotografiranja s našim poznatim fotografom Jasminom Fazlagićem , zatim i prvih koraka na pisti za koje je zaslužna gospođa Amela Radan -da bih na kraju zakoračio i do Kine.

Što te je najviše privuklo u ovom poslu?
Mogućnost bijega od ustaljenog, sloboda, neizvjesnost i nepredvidivost, daleka putovanja.
Koliko je ovo društven posao?
I te kako društven. Toliko da poželiš i osamu .

Tvoj angažman nije samo u BiH. Kakve iskustva nosiš?
Bogata, veoma bogata. Puno ih je srce , a i duša.

Da li je bilo dana kada si sebi govorio da ne želiš više biti model?

Lagao bih kada bih rekao da nije. Jeste i to više puta. Vjerojatno se mnogi od nas u nekom trenutku zapitaju :" Je li to baš to ?!".

Da li ima neki drugi poziv gdje bi rado okušao?
U glumi. Jeste pretenciozno, ali imam osjećaj da ne bih omanuo.

Što je to na što si najviše ponosan?
Kada je karijera u pitanju ,onda sam ponosan na sveukupan rad u prošloj godini, rad krunisan nagradom koja mi dodijeljena …Hvala vam na tome.

Koliko su društvene mreže danas poželjne jednog modela?
Društvene mreže su odličan način za prezentaciju u ovom poslu i mnogima su promijenile tok karijera. Ja ipak moram priznati da ne ulažem dovoljno energije na tom polju.

Ima li neki fotograf kojeg bi posebno izdvojio?
Ne volim gradirati ljude, imao sam sreću raditi s izuzetnim fotografima i radujem se i  daljoj suradnji s istim. Konačno svi oni su zaslužni za to što jesam.

Tko ti daje najveću podršku?
Moj pas Alpi ,on je uvijek tu i uvijek veseo , hahaha. Najveću podršku  nalazim u porodici , prijateljima i spomenutom malom čuvaru.

Da li si zauzet ili singl?
Slobodan sam.

Kako izgleda za tebe idealna djevojka?
Jednostavna , otvorena , nasmijana, skromna, onakva kakav sam i sam. ( smijeh)