Modna pravila koja nikada ne bi trebali prekršiti

getty images, snl

Često pišemo o modnim trendovima koji razbijaju pravila, ali došlo je vrijeme da se posvetimo pravilima koja nikad ne bi trebala prekršiti (barem za sada). Nisu sva modna pravila uklesana u kamenu, ali postoje određena pravila odijevanja koja nisu podložna mijenjanju trendova. Zapravo, to je nekoliko savjeta koji će vam osigurati da uvijek izgledate najbolje.

Uvijek otkopčajte posljednje dugme na sakou


Većina muškaraca ima naviku da zakopča svu dugmad na sakou. A nepisano pravilo dobrog stila je otkopčano posljednje dugme na sakou. Zašto? To je zbog toga što su blejzeri ili odijela dizajnirani kako bi postigli blagi efekt vašeg struka. Sa zakopčanim dugmetom uništavate siluetu. Držanje otkopčanog donjeg dugmeta također je korisno kada morate sjesti, jer će vaš pokret biti manje ograničen prilikom promjene položaja. Danas muški sakoi obično imaju dva ili tri dugmeta, dok su neki rađeni i s jednim. Pravilo 'ponekad, uvijek, nikad' nalaže da se sakoi s tri dugmeta nose tako da se prvo dugme ponekad zakopča, drugo dugme uvijek, a treće nikada. Na sakou s dva dugmeta pravilo nalaže da se prvo dugme obavezno kopča, dok se zadnje uvijek drži otkopčano.

Nisu sve majice zamišljene da ih utrpate u hlače


Ako ste u školi nosili uniforme, zasigurno ste svoju košulju morali nositi utrpanu u hlače. Tako ste izgledali urednije. Ali, nisu sve košulje kreirane da ih utrpavate u hlače. Time možete postići kontraefekt. Ako želite utrpati polo majicu ili majicu, ili čak rolku odlučite se za one s dužim rubom.

Svaki komad odjeće tretirajte drugačije 


Tkanine pojedine odjeće, naročito skrojenih komada izložene su opasnosti od oštećenja kada se redovito izlažu kemikalijama iz deterdženata za pranje rublja. Zbog kemikalija šavovi odjeće oslabe. Neka odjeća čak može i nekoliko dana bez pranja ako izbjegavate slučajne nezgode koje mogu uzrokovati mrlje na njima. Odijela ili blejzere od vune su možete nositi nekoliko dana prije nego ih odlučite oprati, dok se preporučuje da traperice perete barem jednom mjesečno.
Ruksaci nisu za odijela


Iako mnogi highstreet brendovi imaju u svojoj ponudi ruksake, to još uvijek nije dobar spoj s odijelom. Jedan od glavnih razloga zašto ne trebate upariti odijelo i ruksak je pritisak i trenje koje trake ruksaka uzrokuju. Pritisak i trenje oštetit će tkaninu i ostaviti na ramenima sjajne ili izlomljene nabore. Najbolja opcija je uz odijelo nositi aktovku.

Detalji koji su od kože trebaju biti u istoj boji


Ako nosite kožne detalje preporučuje se da oni budu iste boje. Pokušajte upariti boju kožne jakne s bojom kožnog remena vašeg sata. Odlično ćete izgledati ako tu kombinaciju sparite i s vašim cipelama. U ovom slučaju izbjegavajte kožne hlače.