Grooming pravila koja trebate prekršiti

getty images, snl

Posljednjih godina zabilježen je rast prodaje muških kozmetičkih preparata. I raduje nas taj podatak. Jer muška koža zaslužuje njegu. Mnogobrojni stručnjaci iz svojih oblasti kao što su doktori, berberi i predstavnici kozmetičkih preparata imaju najveće znanje kada je u pitanju njega kože i kose. No, ponekad treba prekršiti njihova pravila. Znamo, zvuči iznenađujuće. Savjetujemo vam da prekršite neka od ovih pravila kako biste vidjeli da li to odgovara vašoj koži ili kosi.

Ne morate prati kosu svaki dan


Ne morate prati kosu svaki dan. Zašto? Jer šampon može ugroziti kvalitetu vaše kose, a to je suprotno efektu koji želite postići. Čestim šamponiranjem uklanjate prirodna ulja iz kose i činite je krutom. Stručnjaci tvrde kako je kosu idealno prati dva puta tjedno kako bi se ona manje mastila te kako bi izgledala zdravije i sjajnije. Međutim, neka znanstvena istraživanja pokazuju i negativne rezultate ako kosu ne perete dovoljno često. Ne perete li kosu neko vrijeme, ulja koja proizvodi vlasište prirodno se nakupljaju oko dlake i potiču rast gljivica na tjemenu. To može dovesti do upale kože koja se manifestira crvenilom, svrbežom, pa čak i stvaranjem krastica, dok u rjeđim situacijama odgađanje pranja kose može izazvati i bol.  Ako dobijete gljivičnu infekciju tjemena, ne znači nužno da ste i prljava osoba. Naime, gljivice koje izazivaju upalu tjemena zovu se gljivice malassezia i svatko od nas ih ima. Kada količina gljivica na tjemenu poraste, u slučaju kada ne operete kosu nekoliko dana, vjerojatnije je da će koža reagirati izazivajući svrbež ili nelagodu.

Stoga ne čudi da mnogi osjećaju fizičku nelagodu odu li u krevet prljave kose. Za sve one koji osjećaju ovakve tegobe, savjetujemo upotrebu antifungalnog šampona koji pomaže u kontroli dermatitisa vlasišta te se može kupiti u drogeriji ili ljekarni. Pronađite balans. 

Možete imati više od jednog parfema


Muškarci prave dvije velike greške kada biraju parfem. Prva greška je da se "zalijepe" samo za jedan parfem misleći da treba imati samo jedan koji će ih učiniti prepoznatljivim. To je pogrešno. Ako želite da imate jedan parfem po kojem će vas prepoznavati, to samo znači da taj nosite češće nego ostale. Ne morate mirisati isto na poslu i prilikom večernjeg izlaska. Mijenjajte mirise ovisno o vašem raspoloženju. Druga greška bi bila izbjegavanje unisex parfema. Probajte neki od mnogobrojnih unisex parfema i garantiramo vam da nećete ostati neprimijećeni u ženskom društvu.
Dezodorans nije vrag, koristite ga!


Mnogi pretpostavljaju da su dezodorans i antiperspirant jedno te isto. Možda će vas iznenaditi činjenica da to nije tako. Antiperspiranti sadrže kemikalije, koje začepljuju pore i na takav način sprečavaju znojenje. S druge strane, dezodoransi dopuštaju znojenje, ali suzbijaju neugodan miris znoja. Mnogi smatraju (a to nam nameću i reklame) da ako ne budu koristili antiperspirant, uvrijedit će osobe oko sebe. Čak i kada koriste dezodorans, koji sprečava miris znoja, osjećaju se neugodno zbog toga da se znoje ili misle da samo miješaju miris znoja i dezodoransa.

Usprkos ovom mišljenju, većina dezodoransa ne samo prikriva miris znoja, nego zbog svojih antiseptičkih dodataka uništava bakterije koje uzrokuju taj miris. Stručnjaci preporučuju da umjesto antiperspiranata koristite dezodorans bez parabena (pažljivo pročitajte etiketu proizvoda).
Ne pretjerujte s pilingom kože


Čišćenja, pilinga i hidratacija kože je sveto trojstvo za izgradnju vaše rutine. Morate isprati nečistoće, ukloniti mrtve stanice kože koje začepljuju pore, kao i hidratizirati i zaštititi kožu tijekom dana. Piling kao prvi korak u njezi vrlo je bitan i ne treba ga preskakati. Preporuka je biti pažljivi i ne pretjerivati 'struganjem' da ne bi došlo do površinskih oštećenja kože. U izboru pilinga treba paziti na namjenu, tip kože, veličinu zrnaca i oblik pripravka. Piling zrnca mogu biti različitog porijekla i sastava. Pilinzi s prirodnim zrncima ugodniji su za korištenje, lakše se ispiru te su manje agresivni za kožu, a u formulacijama se koriste usitnjene koštice voća kao što su marelica ili maslina. Veličina zrnca ovisi o namjeni, a obično je od 100-500 mikrona, oblih bridova kako ne bi dolazilo do mehaničkih površinskih oštećenja kože. Pilirajuća zrnca lagano stružu po površini kože pri čemu ljušte odumrle stanice. Suhu kožu pilingirajte što češće (najmanje dva puta tjedno), a masnu, hiperproduktivnu, što rjeđe (jednom tjedno ili čak jednom u dva tjedna). Također je vrlo važno da koju god dinamiku odaberete, tako i nastavite jer koža voli rutinu. Međutim, nije svejedno koji ćete preparat koristiti.