Potvrđeno! Facebook skenira vaše poruke u Messengeru

getty images, snl

Vrlo vjerojatno pretpostavljate da su razgovori poslani na Facebookovu aplikaciju Messenger privatni. Ako zaista tako mislite, niste u pravu. Naime, Facebook je protekle sedmice potvrdio da koristi automatizirane alate odnosno da rutinski skenira poruke poslane preko Messengera – i to, kako kažu u kompaniji, zbog zaštite korisnika od malvera i kako bi spriječili zloupotrebu fotografija djece. Također, podsjećaju, korisnicima omogućuju prijavljivanje onih poruka za koje smatraju da se njima krše pravila koje je postavila društvena mreža i koji su svojevrsni standard.

Moderatori Facebooka mogu pregledavati sve poruke koje označe korisnici ili automatizirani sistemi. Već dugo je jasno da Facebook “nadzire” postove kako bi bili u skladu s postavljenim standardima zajednice. No, sasvim je sigurno da je većina korisnika vjerovala da su poruke koje šalju preko Messengera privatne odnosno da ih niko drugi ne čita.

No, sad je jasno da nije tako.


Facebook je u saopštenju objavljenom prošle sedmice naveo da im je prioritet privatnost poruka njihovih korisnika, ali kompanija je branila alate kojim rutinski skeniraju poruke. Kako prenosi CNN, naveli su da je taj sistem “vrlo sličan onim koje danas koriste druge internetske tvrtke”.

“Sadržaj poruka između korisnika ne koristi se za ciljano oglašavanje”, rekao je glasnogovornik kompanije. “Ne slušamo vaše glasove niti videopozive”, poručio je.


Facebookova aplikacija Messenger pod povećalom je nakon što je predsjednik Uprave Facebooka Mark Zuckerberg rekao da je kompanija “otkrila” da su “senzacionalne poruke” poslane putem Messengera u Mianmaru.


“U takvim slučajevima, naši sistemi otkrivaju da se to događa”, rekao je Zuckerberg.


Protiv takve prakse ustali su borci za ljudska prava i novinari koji tvrde da je Facebook širio pogrešne informacije u toj zemlji, a koje rasplamsavaju etničko nasilje protiv muslimanske manjinske skupine Rohingya.

Nakon što je izbio skandal s Cambridge Analyticom, u posljednjih nekoliko sedmica Facebook je promijenio platformu i svoju politiku oko pristupa korisničkim podacima i njihovoj transparentnosti.


Zuckerberg je rekako kako bi njegova kompanija bolje trebala objasniti što radi s prikupljenim podacima korisnika.


“Postoje mnoge pogrešne percepcije o tome šta mi zapravo radimo”, rekao je.


Odgovore na ta pitanja i mnoga druga očekuju milioni korisnika Facebooka, ali i oni koji nisu korisnici popularne društvene mreže. Objavljeno je da Facebook ima podatke i o ljudima koji ne koriste popularnu društvenu mrežu.