Da li ste proljetni ili redoviti čistunac?

getty images, snl

S dolaskom proljeća stiže nam i vrijeme za osvježenje doma, ali ovo nas ne bi trebalo odmah asocirati na težak fizički rad i iscrpljivanje dok neumorno jurimo s krpom od jednog kraja kuće do drugog. Čistoća i higijena nisu samo brisanje kuhinjskog poda ili obilno štrcanje sredstava za čišćenje po kupaonici, već i redovita zamjena nekih stvari. Puno toga treba često mijenjati, ali mnogi toga uopće nisu ni svjesni. Evo koliki je “rok upotrebe” određenih stvari, odnosno nakon koliko vremena ih trebate zamijeniti jer skupljaju bakterije.

Četkica za zube

Četkica za zube je osnovno sredstvo za održavanje oralne higijene i ima dvostruku ulogu: pomoću nje mehanički uklanjamo nečistoće sa zubi ,čime držimo pod kontrolom nakupljanje oralnog biofilma (bakterijskog plaka) ali i uklanjamo ostatke hrane koji se zadržavaju nakon obroka. Stoga je četkicu potrebno mijenjati kako bi svoje zadatke uvijek obavljala učinkovito. S vremenom odnosno s dugotrajnim korištenjem vlakna četkice gube svoju učinkovitost, ali i nastaje opasnost da oštete zubna tkiva, te postaju idealnim okolišem za razvoj bakterija. Nakon korištenja iste četkice tri mjeseca, vlakna gube svoju kvalitetu, iskrivljavaju se i prestaju biti dovoljno učinkovita te zbog nastalih deformacija ne uspijevaju više doprijeti do teže dostupnih mjesta. Istrošene četkice mogu nakupljati bakterije i gljivice čijem razvoju posebno pogoduje vlažan i slabo provjetravan prostor.


Četka za kosu / češalj

Svakodnevnim češljanjem na četki za kosu zadržavaju se razne bakterije koje “pokupite” kosom dok ste vani.
Koliko često treba mijenjati četku za kosu ovisi o nekoliko faktora, kažu frizeri, a to je kvaliteta četke, učestalost korištenja i koliko proizvoda za oblikovanje upotrebljavaš. U skladu s navedenim, opće pravilo je da četku treba mijenjati svakih šest mjeseci do godinu dana. "Prvi znak da trebaš zamijeniti četku za kosu je kad se dlačice počnu razdvajati. Ako ti je s četke otpalo više od 10 posto dlačica, to je pouzdan znak da trebaš kupiti novu."

Kućne papuče

Kada dođete umorni s posla i napokon “uđete” u svoje kućne papuče, vjerojatno ne zastanete i razmislite koliko su prljave.
“Trebali biste više razmišljati o svemu što dolazi u dodir s vašom kožom”, kaže stručnjakinja za higijenu prof. Sally Bloomfield.
Da biste smanjili rizik od bilo kakve infekcije, važno je da redovito perete svoje kućne papuče i da kupujete nove svakih šest mjeseci.

Madraci

Koliko dugo imate madrac na kojem trenutno spavate? Održavanje higijene u spavaćoj sobi  je od iznimne važnosti  jer u toj prostoriji provodimo jednu trećinu dana, a samim time i velik dio života. Brojna istraživanja pokazala su da velik broj ljudi isti madrac ima i više od deset godina i da mnogi zapravo ni ne znaju kako često treba kupovati nove madrace. Stručnjaci su izjavili kako dobro održavan madrac može izdržati do sedam godina, a zatim bi bilo poželjno, ako je ikako moguće, zamijeniti ga novim. Ako vam se broj sedam čini premalim, sjetite se da svom težinom na madracu ležite svaku noć te da on upija vaš znoj, bakterije, prašinu i grinje, a zapravo se nikad u potpunosti ne može oprati.

Ručnici

Malo je tako udobnih stvari kao umotati se u nevjerojatno mekani, novi ručnik. I dobro znamo kada mu je prošao rok trajanja: u onom trenutku kada postane grub.
Ako ručnik koji koristite više ne može dobro upijati vodu, to znači da je bakterijama lakše zadržati se na njegovoj površini. Preporučuje se da ručnici ne budu stariji od jedne do tri godine.