Wikipedia ima novu opciju koja olakšava njeno korištenje

getty images, snl

Wikipedia je slobodna enciklopedija koju razvijaju brojni korisnici uz pomoć Wiki softvera. Wikipediju vodi i njome upravlja Wikimedia fondacija. Uz standardne enciklopedijske podatke, Wikipedia često prikuplja informacije koje bi se obično našle u almanasima i geografskim leksikonima ili informacije koje se tiču trenutnih događaja.

Sav originalni materijal priložen Wikipediji je otvoren, definiran GNU licencom za slobodnu dokumentaciju, što znači da se može slobodno upotrebljavati, izmijeniti, kopirati, i distribuirati, uz uvjet da bilo koja kopija modifikacija ili izmjena ne smije stavljati dodatne restrikcije na sadržaj (tj. mora biti izdata pod istom dozvolom). Wikipedijin sadržaj kreiraju njeni korisnici, a administratori imaju veću kontrolu. Bilo koja stranica na Wikipediji se uvijek može izmijeniti, pa tako nijedan članak nikada nije završen. Ako držite miš iznad bilo kog hiperlinkovanog pojma na Wikipediji, vidjet ćete manji prikaz najave stranice na koju taj link vodi, što vam dopušta da istražujete povezane teme bez napuštanja one koju upravo čitate.Uvođenjem ove opcije Wikipedia omogućava istraživanje tema bez napuštanja izvorne stranice i bez otvaranja velikog broja dodatnih tabova. Mala najava stranice u sebi sadrži nekoliko rečenica ciljanog članka, dozvoljavajući čitaocima da odrede da li je tema na koju planiraju da kliknu povezana s temom kojom se upravo bave.
"Fondacija Wikimedia na uspjeh gleda kao na mogućnost približavanja besplatnog znanja ljudima širom svijeta, čak iako metoda kojom se to radi smanji broj potencijalnih posjetilaca. Naš je cilj da učinimo Wikipediju korisnijom, vjerodostojnijom i zanimljivijom ljudima širom svijeta", navodi se u zvaničnom blogu Wikimedije.Fondacija Wikimedia je sprovela vrlo pedantno istraživanje prije uvođenja ove mogućnosti, a reakcije su bile vrlo pozitivne. Samo mali dio ljudi je ovu opciju isključio, što znači da ona ne smeta "standardnom" čitaocu. Promjena je Wikipediji donijela i mnogo veći broj "standardnih" pregleda.