Potomci 'Fride Kahlo' zabranili bi 'Barbie-Fridu'

getty images, snl

Meksička slikarica Frida Kahlo, rođena Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, jedna je od rijetkih žena iz svijeta umjetnosti čije slike i stil nadahnjuju ljude diljem svijeta, i nakon njezine smrti 1954. godine.

Poznata Barbie, tj. barbika s likom Fride Kahlo zabranjena je u Meksiku. Prodaja ove poznate lutke s likom umjetnice Fride Kahlo zabranjena je zbog prigovora njezine obitelji. Naime sud je presudio kako su jedini nositelji prava na lik Fride njezina obitelj koja se protivi ovoj lutki jer kako kažu "ni sama Frida ne bi htjela biti Barbie". Obitelj je tako tvrdila kako su njezin lik iskoristili bez dozvole. Njezina pra nećakinja Mara Romero, rekla je kako nisu zadovoljni ni izgledom lutke, piše BBC. Nakon odluke bila je zadovoljna i rekla je kako je "pravda konačno zadovoljena".

"Trebala je puno više biti poput meksičke lutke s tamnijom kožom, spojenom obrvom, ne tako mršava jer Frida nije bila...odjevena u meksičku odjeću i s prigodnima nakitom", rekla je Romero.  Mattel je lutku predstavio u sklopu svoje kampanje inspirativnih žena s ciljem kako bi tradicionalnu Barbie oplemenio likovima uspješnih stvarnih žena koje bi mogle biti dobri uzori mlađim generacijama.  Barbie Fridu kritizirala je i glumica Salma Hayek koja je poznatu umjetnicu utjelovila u filmu Frida iz 2002. godine.Jedna od najvećih slikarica 20. stoljeća postala je poznata po autoportretima u kojima se pokazuje njezina bol i izolacija. Frida je bila poznata i po svom kontroverznom životu, otvorenom braku, ali prije svega i teškoj nesreći koja je uvelike oblikovala njezin život i umjetničko stvaralaštvo.  Odluka će se primjenjivati samo na Meksiko i na nju se Mattel još može žaliti. Obitelj je najavila kako će sličnu proceduru pokrenuti i u SAD-u.