Savjeti koji će Vam olakšati potragu za savršenim parfemom

getty images, snl

Donosimo Vam nekoliko korisnih savjeta koji bi Vam mogli pomoći da bez puno truda za šankom ili pred policom s parfemima ispadnete parfemski znalac.

Prvi savjet je da ne trljate zglobove i druga mjesta na koja nanosite parfem. Koliko se god inače voljeli trljati, u ovom se slučaju suzdržite jer se trljanjem zagrijava koža i može se promijeniti miris parfema. Jednostavno poprskajte, pričekajte nekoliko sekundi i pomirišete.

Osjetit ćete u 70 posto slučajeva neke citruse koje parfumeri vole stavljati u gornje note, no one brzo izvjetre, neke već za pet minuta. To je nešto kao predigra. Zato nemojte birati parfem u prvih deset, petnaest minuta. Pričekajte da se barem razviju i srednje note, a najbolje ga je testirati sve do kraja, do vrhunca.

Kad isprobavate parfem, nemojte mirisati iz bočice. Koliko god voljeli alkohol koji isparava. Stavite ga na pulsne točke, na zglob iznad dlanova, iza ušiju, donji dio vrata, unutarnju strana laktova… Netko rastrošan prsne u zrak i onda prođe ispod “mirisnog oblaka”, pa usput naparfumira i tepih, linoleum, psa i mačku… Neki se čak prskaju po kosi.

Postoje zapravo čak i parfumirane vodice za kosu. Ako više nemate mjesta na koži, možete parfem isprobati s blotera (to je onaj papirić u posudicama u parfumerijama), no to zna biti varljivo jer kupite parfem, a onda na koži ispadne drukčiji zbog kemije kože.

Koliko pafrema treba da posjeduje jedan moderan muškarac? Za prosječnu osobu dovoljno je imati jedan za dan, za posao, i jedan za večernje izlaske (ako radite noćnu smjenu, ipak stavite onaj za dan).

Parfemi obično nemaju rok trajanja. Neki mogu sačuvati mirisne note i po 20 ili 30 godina. Važno ih je držati u kutijama i ne ih izlagati svjetlu i vlazi. Polica iznad ili pokraj umivaonika u kupaonici nije dobro mjesto.