ABBA se vraća na scenu

getty images, snl

Osjećali smo da bi nakon toliko vremena bilo zabavno ponovno udružiti naše snage i ući u studio za snimanje, pa smo to učinili, rekli su članovi poznatog švedskog benda. Benny Anderson (71), Anni-Frid Lyngstad (72), Agnetha Fältski (68) i Björn Ulvaeus (72) snimili su dvije pjesme nakon 35 godina.

Ipak, na svjetskoj turneji koju su članovi benda najavili za 2019. i 2020. neće se oni sami pojaviti na pozornici nego njihovi virtualni prikazi takozvani 'Abbatari'. Glazbenici će zahvaljujući tehnologiji izgledati kao 1979. kada su bili na vrhuncu karijere. 


"Smatramo da smo tada bili zgodni" - istaknuo je Ulvaeus. Američke dnevne novine Time procjenjuju kako će Šveđani na turneji zaraditi milijune funti. Bend će izvesti najveće hitove poput 'Waterlooa' s kojim su 1974. pobijedili na Eurosongu u Brightonu, 'Mammu Miu' i 'Dancing Queen'. Ulvaeus ističe kako su digitalni prikazi 'zapanjujući za um'. 

"Čut ćete glasove ABBA-e koji će izlaziti iz usta 'Abbatara'. Nećete moći vidjeti da nije riječ o ljudskim bićima. Bit će zastrašujuće, ali odlična zabava i nitko to prije nije učinio" , ispričao je i dodao da su njega i ostale članove benda prošle godine skenirali 'tehno umjetnici'. 


ABBA je 2000. odbila milijardu dolara za ponovno okupljanje jer je sporazum podrazumijevao 250 koncerata. Bend, koji je posljednji album objavio 1982. godine, prodao je više od 380 milijuna albuma diljem svijeta, a od 2010. grupa je uvrštena u Rock'n'Roll kuću slavnih. 


Raspadu četveročlanog benda kumovala je rastava Agnethe i Bjornaa nakon nekog vremena razveli su se i članovi benda Benny i Anni-Frid Grupa je osnovana 1972. godine, a članovi benda razišli su se početkom 1983. godine.