Kako biti bolji muškarac u 2018. godini?

getty images, snl

Možete vjerovati da se najbolje kvalitete muškarca temelje na veličini: veći bankovni računi, veći bicepsi, veći (... dobro, znate) što bi trebali biti pozitivni pokazatelji. Međutim, u današnjem vremenu gdje je moderan muškarac više nego samo njegova tjelesna i financijska moć, osobine kao što su iskrenost, poniznost i integritet važniji su pri definiranju njegove vrijednosti.

A ako mislite kao da ima prostora za poboljšanje (kao i svi ostali, uvijek ima) - i ako je vaša #NewYearNewMe (Nova godina, novi ja) motivacija propala - onda nam dopustite da Vas uputimo u pravi smjer. Evo četiri jednostavna načina na koje možete biti sretniji, bolji i uspješniji.Slušajte, pristanite i suosjećajte2017. godina će zauvijek ostati upamćena kao godina u kojoj su optužbe za široko seksualno zlostavljanje razorile Hollywoodsku vjerodostojnost i ugled. Međutim, ove kontroverze nisu bile ograničene samo na Tinsel Town - preko različitih kanala društvenih medija, kampanja #MeToo otkriva priče desetak hiljada žena koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, pri noćnim izlascima, na ulici i na drugim mjestima.


Doista, ove spoznaje su doista monumentalne i djelomično su probudile svijest javnosti oko toga koliko je duboko ukorijenjeno pitanje seksualnog zlostavljanja. Međutim, svijest o problemu je samo polovica rješenja; vodeći računa da djelujemo na odgovarajući način je druga. Dakle, ako žena (ili muškarac) kaže "ne" - bilo da je riječ o piću ili seksu - onda je crta povučena i nakon toga ne biste trebali djelovati. Zašto? Zato što vam te osobe ne duguje ništa. Dakle, poznajete svoje granice i nikad, ni pod kakvim okolnostima ih ne prelazite.


2017. godina također će  u povijesnim knjigama ostati zabilježena kao godinu podgrijanih rasnih odnosa u Donald Trumpovoj Americi - dakle, u ovoj geopolitičkoj klimi mržnje i ogorčenosti, trebate biti svjesniji problema a ne samo onih koji direktno utječu na vas. Dakle, ako ste muškarac, trebali biste podržati feminizam, ako ste heteroseksualac trebali biste podržati prava LGBT osoba, i ako ste bijeli trebali biste podržavati pitanja vezana uz manjine. Uključivanjem u razgovore koji nadilaze vaše vlastite interese, bit ćete dio pokreta koji pokušava osigurati jednako postupanje prema svima - a to je ono čemu bismo svi trebali težiti.


Pričajte više


Od rođenja, muškarci širom svijeta uvjetovani su djelovanjem samo na tradicionalnom "muškom" načinu - onom koji može podnijeti pritisak, poteškoće i teškoće. Ipak, negdje usput, pojam hrabrosti protumačili smo tako da ne pokazujemo emocije, pri tom držeći gornju usnu krutom i odbijajući govoriti o stvarima poput mentalnog zdravlja.


Prema CALM-u (Campaign Against Living Miserably / Kampanja protiv nesretnog života), samoubistvo je najveći ubojica muškaraca u dobi ispod 45 godina u Velikoj Britaniji, a u 2015. godini 75% svih samoubistava u Velikoj Britaniji počinili su muškarci. Gledajući ove statistike, nedvojbeno proizilazi da većina muškaraca odbija govoriti o svojim unutrašnjim demonima. Zbog ovakvih strahovitih statistika, vrijeme je da preokrenemo taj trend i budemo otvoreni po pitanju unutrašnjih problema, pogotovo u ovom vremenu kad društveni mediji, svakodnevno, pružaju platformu milionima ljudi da prate, kritiku i zlostavljaju druge. Razgovor s drugim ljudima možda neće izliječiti mentalnu bolest, ali može ublažiti stres i na kraju vas dovesti do toga da potražite stručnu pomoć i savjetovanje. Nadalje, prepoznavanje i otvorenost prema vlastitim iskustvima može od vas napraviti boljeg prijatelja i nekog koga će pratiti oni koji su u sličnoj situaciji - nešto što je iznenađujuće rijetko u svijetu.


Ostavi telefon


Iako  jedan od najvećih izuma tako da je svijet postao povezaniji, pametni telefoni su podjednako najveći rušitelji domova i dogovorenih izlazaka. Stalnim uznemiravanjem tonovima i konstantnim ažuriranjem Instafeed-a, vaš Pixel ili iPhone sprečava vas da komunicirate s osobama oko vas (najvjerojatnije vašim partnerom, porodicom,cimerom/kom ili s jadnom osobom za šalterom koja se mora nositi s još jednim klijentom koji bulji u ekran) i kao rezultat toga ne samo da to ugrožava vaše društvene vještine, već također može imati negativan utjecaj na lične odnose.


Rješenje? Svođenje digitalne ovisnosti na minimum. Započnite tako što ćete isključiti što je moguće više upozorenja i obavijesti (zar zaista moraš znati što tvoj drug @Steve1985 tweeta u sred dana?), prestanite pratiti nepotrebne stranice i korisnike (to će vas spriječiti da stalno ažurirate feedove u potrazi za novim sadržajem) i prije odlaska u krevet, ostavite i punite telefon u drugoj sobi, tako da izbjegnete trošenje vremena namijenjenog za spavanje.


Pojačajte fokus


Ovo je sasvim širok i neodređen savjet, ali sužavanjem prioriteta i usmjeravanje vaših navika može učiniti vaš život daleko jednostavnijim. Počnite s radnom rutinom. Umjesto provjere i odgovaranja na sve e-mailove do kasno navečer, razmislite o stvaranju nekoliko foldera (kao što su "prioritetno", "sekundarno" i "nebitno"), gdje ćete odmah razvrstati pristiglu poštu a potom izdvojiti jedno ili dva poslijepodneva za rješavanje svih neprioritetnih poruka.


Što se tiče odijevanja, zašto ne isprazniti ormar? Odstranite svu garderobu koje niste nosili više od godinu dana (vjerovatno je da je više nećete ni nositi) i onda lijepo složite ostatak. Zatim, razmislite o investiranju u neke bezvremenske dijelove odjeće, tipa obične jednobojne T-majice, tamne hlače, obične košulje, kožne cipele i čizme, tenisice, kapute i jakne. Uređivanjem ovakve svestrane odjeće, ne samo da ćete uštedjeti vrijeme kada budete  odlučivali što obući ujutro, već ćete izbjeći da dodatno trošite novac na eksperimentalne artikle koji će svakako izaći iz mode.


Iako su ovo načini na koja sebi možete olakšati svakodnevne zadatke, ideja pojednostavljivanja stvari može se primijeniti na gotovo sve aspekte života, da li se radi o tome s kim ćete se družiti ili odjaviti s onih newslettera koje nikad niste ni čitali.