Da li Twitter prerasta u "toksičnu okolinu"?

getty images, snl

Milijuni antisemitskih poruka na Twitteru raširili su po toj društvenoj mreži negativne stereotipe i teorije zavjera o Jevrejima, navodi se u izvještaju američke Antidefamacione lige (ADL).

Direktor te organizacije Jonathan Greenblatt rekao je da podaci pokazuju da mnogi ljudi koriste Twitter kao "megafon za maltretiranje i zastrašivanje Jevreja".

U ranijem izvještaju ADL je navela da je broj antisemitskih incidenata u SAD prošle godine najveći u više od dvije decenije.

Danas je procijenjeno da je oko tri milijuna korisnika Twittera poslalo ili podijelilo najmanje 4,2 milijuna antisemitskih tvitova na engleskom jeziku, u periodu od godinu zaključno s 28. januarom. Taj nalaz se zasniva na uzorku od 55.000 tvitova i ima marginu greške od tri posto.

"Naravno, 4,2 milijuna tvitova je veoma mali dio od hiljada milijardi poruka koje se godišnje pošalju putem Twittera. Ali to ne poništava proživljeno iskustvo Jevreja za koje je Twitter postao toksična okolina"
, navodi se u izvještaju. Twitter tvrdi da je u proteklih 16 mjeseci napravio više od 30 izmjena platforme, korisničkih uvjeta i operacija da bi zaštitio korisnike od zlostavljanja.

Definicija antisemitskog sadržaja korištena u izvještaju obuhvata i kritike Izraela ili cionizma "kada te kritike koriste klasičan antisemitski govor ili teorije zavjere, ili kada pripisuju zle motive značajnom broju Jevreja".